Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru (noi) semne că Guvernul este în campanie electorală

inquam / George Calin
dacian ciolos

Există două moduri de a vedea mandatul lui Cioloș. Definiția restrânsă spune că Guvernul este unul pe termen scurt care în primul rând să organizeze alegerile. O definiție mai extinsă, preferată de susținători, este că Guvernul trebuie măcar să înceapă unele reforme pentru care nu există voință politică în Parlament dar există voință politică în societate.

Mai multe din ultimele gesturi ale lui Cioloș, ies, însă, din acest mandat. Interpretarea inevitabilă, pentru mine, este că sunt gesturi electorale.

Vizita în Italia

Ce s-a întâmplat: Premierul s-a deplasat în Italia cu ministrul Dragoș Pâslaru și doi secretari de stat. Presa a prezentat detalii despre familia pe care o va vizita.

Citiți și:

Ce este atipic: Premierul a dus doi secretari de stat, ceea ce e mult, dar hai. Au mers și doi miniștri (el însuși și Pâslaru). Dintre cei doi unul se justifică ca presiune politică să nu facă Ambasada și secretarii vreo prostie. Dar doi miniștri plus doi secretari este prea mult. În plus, am aflat de la televizor detalii despre ce familie va vizita premierul. Ceea ce ne spune că cineva a aranjat o vizită cu o familie anume (și nu alta), a cerut datele relevante, le-a dat mai departe la un departament de comunicare iar acest departament de comunicare le-a dat la presă deși... să fim sinceri... interesul public de a ști câți copii are familia unde merge Cioloș este fix zero.

Beneficii electorale: Se prezintă un premier aproape de oameni și este promovat Pâslaru, care are un profil mai scăzut

Discuția cu Beata Szydlo

Ce s-a întâmplat: premierul a avut discuții cu Beata Szydlo, premierul polonez, în care s-a distanțat diplomatic de dorința Grupului de la Vișegrad de a vedea o reformă a Europei.

Citiți și: Dacian Cioloș a dus-o pe femeia premier din Polonia la mănăstire / VIDEO

Ce este atipic: De când îi permite CCR atribuții atât de specifice de politică externă?? L-a mandatat Președintele? Când? Cum?

Beneficii electorale: Îl promovează pe Cioloș ca om de stat. Am discutat în altă parte că toți prezidențiabilii cu șanse au fost formatori de alianțe sau oameni de stat. Este drept că aceste alegeri nu sunt prezidențiale. Dar un partid care îl va susține pe Cioloș are interesul să forțeze prezențe la alegeri mai degrabă asemănătoare cu cele de la alegerile prezidențiale.

Propunerea de doliu național, fără consultarea explicită a factorului politic

Ce este atipic: Chiar dacă legal are drepturi, premierul tehnocrat nu are un mandat de reprezentare simbolică a țării.

Beneficii electorale: premierul își asumă reprezentarea simbolică a țării.

Premierul suflă și insuflă

Ce se întâmplă

content-image

Ce este atipic: România se vrea stat de drept și nu stat de suflu.

Care este valoarea electorală: este descris un premier carismatic (în sens sociologic), un lider care nu doar decide ci și inspiră schimbarea.

 

Astfel, premierul nu doar că acționează politic, dar acționează politic și electoral. Două note de final, totuși. Nu vreau să spun că actualul premier va candida musai. Dar își construiește un profil electoral pe care îl poate folosi ca monedă de schimb. De asemenea, când zic că premierul acționează în electoral nu o fac ca să îl critic, sau cel puțin, nu ca să îl critic doar pe el. Fără acceptul implicit al PNL și PSD, Cioloș nu ar putea să facă toate acestea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.