Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru mari amenințări pentru economie

china bursa

Un sondaj  in randul managerilor de active din cadrul Bank of America avanseaza ideea ca ne aflam undeva intre mijlocul si finalul ciclului economic de crestere, iar recesiunea este aproape. Directorul general adjunct al Certinvest, Daniela Vasile, sustine ca acest lucru este confirmat statistic de Biroul American de Cercetare Economica, cel care, analizand frecventa cu care au avut loc crizele economice in intervalul 1945-2008, a constatat ca, in medie, o criza noua apare la un interval de 58 de luni fata de cea anterioara, adica la aproape cinci ani. Expertul Certinvest propune cateva ipoteze de lucru privind principalele amenintari la adresa economiei globale.

  • 1. Industria, in scadere in China
  • Cand se discuta despre o iminenta criza globala, prima grija a celor care directioneaza capital este situatia din China, care se confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere. In 2015, economia chineza a crescut cu 6,8%, cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani. Moneda chineza, yuanul, este a patra cea mai folosita valuta in lume si se estimeaza ca va depasi lira sterlina ca grad de utilizare, dar este posibil sa se deprecieze.

  • 2. Deprecierea marfurilor
  • Preturile marfurilor au scazut continuu din 2011. Aurul, argintul, carbunele, bumbacul sau cafeaua au acum niveluri similare celor de la inceputul anului 2009, insa petrolul este marfa cu cea mai spectaculoasa scadere din ultimii ani, pretul barilului de petrol coborand recent sub pragul de 30 de dolari.

  • 3. Supraindatorarea companiilor
  • Dobanzile sunt la minime istorice si determina o cresterea a gradului de indatorare din partea companiilor. Creditele acumulate nu au generat profituri pe masura, iar acest lucru este vizibil analizand gradul de corelare intre datoriile contractate de companiile non-financiare si unul dintre principalii indicatori ai profitabilitatii companiilor – EBITDA (castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare). Din 2014, profiturile sunt in scadere, in timp ce valoarea creditelor contractate de companii a crescut puternic, la un nivel procentual la care s-a mai aflat inainte de a fi declansate recesiuni.

  • 4. Prabusirea burselor
  • Indicii pietelor mature au depasit nivelul inregistrat inainte de criza din 2008, si se adanceste distanta dintre pretul actiunilor si profiturile companiilor. In primele patru luni ale acestui an sunt anuntate a fi aduse la cota bursei 61 de companii in SUA, in timp ce in aceeasi perioada a anului trecut au fost listate 488 de firme. Corectia a inceput deja, piata americana a pierdut aproape 10% de la inceputul anului, pietele europene au pierdut sapte-opt procente, piata din China, peste 22%, iar bursa romaneasca a sters peste 10% din profituri in primele saptamani de tranzactionare ale anului.

    Vezi și: Depunem declaratie la FISC pentru LOCUL DE PARCARE ?!

    Vezi și: SURSE - PSD intervine în Legea dării în plată

    ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

    Fii la curent cu cele mai noi stiri.

    Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

    ×
    NEWSLETTER

    Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.