Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pavel Filip s-a dus cu lecţia bine învăţată la Bruxelles. Solicitarea de ultimă oră a Chişinăului

pavel filip

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a îndemnat marţi Bruxellesul să nu condiţioneze ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de nemodificarea sistemului electoral, întrucât această asistenţă este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind destinată strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar şi a relaţiilor cu FMI, potrivit Radio Chişinău, care citează un comunicat oficial, transmite şi agerpres.

Anterior, Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană au difuzat o declaraţie comună în care menţionează că "respectarea unor mecanisme eficiente democratice, inclusiv a unui sistem parlamentar pluripartit şi a statului de drept, precum şi garanţiile pentru drepturile omului reprezintă o condiţie prealabilă pentru a primi asistenţă" financiară, nota într-un comentariu recent Deutsche Welle.

Citeşte şi: În pofida zvonurilor de închidere, festivalul cărnii de câine începe în China

Pavel Filip a început marţi o vizită de două zile la Bruxelles, în prima zi a vizitei purtând discuţii cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu care a abordat subiecte precum stadiul actual de implementare a reformelor, asistenţa financiară din partea UE şi proiectul de lege privind sistemul electoral mixt.

Cu această ocazie, şeful executivului de la Chişinău a salutat faptul că acordarea asistenţei a fost aprobată marţi în Comisia pentru comerţ internaţional a Parlamentului European, exprimându-şi încrederea în luarea unei decizii pozitive în acest sens şi în plenul legislativului european.

Referitor la recomandările Comisiei de la Veneţia privind proiectul de modificare a sistemului electoral, premierul moldovean a menţionat că vor avea loc discuţii largi pe marginea acestora şi majoritatea recomandărilor vor fi luate în considerare.

La rândul său, Donald Tusk a salutat angajamentul constant al Chişinăului faţă de proiectul european şi a încurajat acţiunile întreprinse de guvern în scopul garantării ireversibilităţii acestuia, se mai arată în comunicat.

Citeşte şi: 'S-a EVITAT ce era mai rău în atacul de la Bruxelles'

Premierul Pavel Filip are programată miercuri o întrevedere şi cu comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn, potrivit textului.

Sistemul electoral mixt sau uninominal, promovat Partidul Democrat - la putere - şi de socialiştii apropiaţi preşedintelui prorus Igor Dodon, este respins de partidele de opoziţie proeuropene şi a suscitat un aviz negativ din partea Comisiei de la Veneţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.