Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pavel Năstase: Am lansat achiziţia manualelor şcolare

Ziarul Financiar
Pavel Nastase

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, marţi, că a fost lansată achiziţia manualelor şcolare pentru anul şcolar 2017 - 2018, cu termen până în luna iulie. "În ideea de a rezolva problema ca manualele şcolare să fie la începutul şcolii pentru toate clasele - la clasa a V-a vorbim de manuale noi, pentru celelalte clase vorbim de completarea stocului de manuale - deja am lansat achiziţia prin inspectoratele şcolare, iar termenul este luna iulie. Practic, sper ca anul acesta toate manualele şcolare să fie pe băncile şcolilor înainte de începerea şcolii", a afirmat Năstase, la audierea sa din Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor.

El a precizat că a avut întâlniri cu reprezentanţii editurilor pentru a reduce perioada de producţie a manualelor şcolare de la şase luni la 100 de zile şi a schimbat criteriile de achiziţie publică. "Dacă până acum era preţul cel mai mic ca şi criteriu, de data aceasta am introdus criterii de calitate şi avem următoarea pondere: 85% din punctaj se obţine din criteriile de calitate, iar restul de 15% din preţ. Am dat şi un preţ maximal până la care editurile să îşi facă ofertele respective", a explicat Năstase. El a adăugat că a fost un proces "foarte dificil", pentru că "editurile sunt obişnuite să vină cu preţuri de dumping, să câştige aceste licitaţii şi să genereze manuale care nu sunt de calitate", conform Agerpres.

Potrivit ministrului, acest proces este în întârziere deoarece programele şcolare trebuiau aprobate în noiembrie anul trecut şi tot atunci trebuia lansat ordinul de ministru privind achiziţia publică. În opinia sa, manualele şcolare sunt "foarte încărcate" şi de multe ori nu respectă competenţele principale. "Toată lumea sesizează un lucru (...) avem manuale şcolare foarte încărcate care pleacă de la programe şcolare care iarăşi sunt exagerat de dezvoltate şi care, de multe ori, nu respectă competenţele principale, competenţele de bază de la care pleacă aceste programe şcolare. În acest context, am avut discuţii cu inspectorii de specialitate pe aceste manuale, astfel încât să reducă cât mai mult posibil partea aceasta de conţinut. (...) Pe baza observaţiilor, pe baza analizelor care se fac în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ne-am dat seama că la clasele I-IV, unde avem manuale noi, trebuie şi acolo să intervenim pentru că părinţii şi copiii se plictisesc tocmai datorită acestor manuale care sunt exagerat de încărcate din punctul de vedere al conţinutului", a explicat Pavel Năstase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.