Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe cine ar ajuta un proiect de lege a amnistiei

intrebare

S-a vehiculat foarte mult în ultima perioadă o eventuală lege a amnistiei. În campania electorală, fugarul Sebastian Ghiță împreună cu Bogdan Diaconu promovau amnistia. Ulteriorul, noul ministru al Justiției, Florin Iordache, a declarat că discutarea unei astfel de legi în Parlament ar fi oportună.

Citiți și: Iohannis și ruleta rusească

Câtă vreme un proiect de lege de acest tip nu a apărut, este prematur să vorbim despre care dintre marii corupți ar beneficia de pe urma lui. Dar din punct de vedere politic, cel mai avantajat de o asemenea inițiativă ar fi chiar președintele Klaus Iohannis. Acesta ar avea ocazia să se poziționeze în antiteză directă cu majoritatea guvernamentală, pe o temă extrem de sensibilă. În spatele său s-ar așeza principalele partide de opoziție, societatea civilă din România, dar și partenerii externi ai țării noastre.

Citiți și: Iohannis calcă în picioare legea amnistiei

O lege a amnistiei ar fi o greșeală din partea majorității parlamentare. Probabil că în mod practic, o astfel de lege i-ar scăpa pe unii de niște dosare, iar pe alții i-ar ajuta să doarmă mai bine noaptea. Dar din punct de vedere politic, o astfel de lege ar fi catastrofală pentru inițiatorii ei.

Klaus Iohannis pare că și-a schimbat strategia și este mult mai activ după alegerile parlamentare. De altfel, aceasta este și singura lui șansă. După un discurs ținut în urmă cu două zile, care a făcut deliciul publicului, astăzi a avut o nouă prestație apreciată de susținătorii săi. Declarând de la început că se va opune unei eventuale legi a amnistiei și grațierii, amintind despre problemele cu legea ale lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, președintele țării împarte scena politică între buni și răi, între apărători ai democrației și cei care o amenință:

„În același timp și nu pot să mă fac că nu văd, președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu o urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este ce numesc eu circumstanțe îngrijorătoare.(...) Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele. (...) S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România. (...)Dacă ar exista o astfel de inițiativa eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale,” a declarat Iohannis.

Astfel de situații în care președintele să se poată poziționa ca ultimul apărător în calea atacurilor la democrație este tot ce are nevoie Iohannis pentru a-și revitaliza imaginea. Faptul că PSD și ALDE alimentează astfel de subiecte nu vine în ajutorul lor. Totuși, dacă actuala majoritate își dorește cu adevărat să treacă o astfel de lege, această perioadă, de început de mandat, este cea mai indicată. Vor scăpa de niște dosare, îi vor elibera pe unii sau pe alții dar vor ieși cu imaginea murdară din tot acest plan. Fiind totuși început de mandat, probabil că Dragnea și Tăriceanu se bazează că vor avea destul timp să lucreze la curățirea ei. Rămâne de văzut cât de departe sunt dispuși cei doi să meargă pe acest subiect. Cert este un lucru. Iohannis are de gând să se opună cu toate forțele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.