Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe fondul tensiunilor din Golf, ministrul apărării qatarez pleacă la Ankara pentru consultări

AFP
qatar, criza

Ministrul apărării al Qatarului este aşteptat vineri în Turcia, ţară ce susţine Doha în faţa blocadei impuse de vecinii acesteia din Golf, a anunţat joi agenţia de presă Anadolu, citată de AFP, potrivit agerpres.

Ministrul Khaled ben Mohamed al-Attiya urmează să aibă o întrevedere cu omologul său turc Fikri Isik la Ministerul Apărării de la Ankara.

Rusia IRONIZEAZĂ noul portavion britanic: 'Este o ţintă CONVENABILĂ' - VIDEO

Această vizită intervine în condiţiile în care ultimatumul adresat de Arabia Saudită şi de aliaţii săi Qatarului, căruia i se cere printre alte măsuri să închidă o bază militară turcă, ar urma să expire zilele viitoare.

Regiunea din Golf este de trei săptămâni scena unei grave crize diplomatice, Riadul şi aliaţii său rupând relaţiile cu Doha, pe care o acuză că "susţine organizaţiile extremiste".

Ankara, care întreţine relaţii privilegiate cu Doha, dar care are bune relaţii şi cu alte monarhii din Golf, încearcă să joace un rol de mediator în acest conflict.

Astfel, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a multiplicat convorbirile telefonice cu alţi lideri implicaţi, denunţând viguros sancţiunile "inumane" impuse Qatarului, dar având totodată grijă să nu critice făţiş Arabia Saudită.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au înaintat Qatarului, la 22 iunie, o listă cu 13 cereri ce ar urma să fie satisfăcute în termen de zece zile. Printre aceste cereri figurează închiderea postului Al-Jazeera, reducerea relaţiilor cu Iranul, cât şi închiderea bazei militare turce din Qatar.

Erdogan este pus la punct în Germania: Orice întâlnire în afara G20 este 'INOPORTUNĂ'

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat duminica trecută că aceste cereri contravin dreptului internaţional.

Parlamentul turc a aprobat la 7 iunie punerea în aplicare a unui acord ce datează din 2014 şi care permite desfăşurarea mai multor mii de soldaţi la o bază militară turcă în Qatar. Trupe turce se află deja în această ţară, unde participă la exerciţii militare comune.

Între timp, Turcia a început să-i trimită Qatarului ajutoare cu produse alimentare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.