Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peggy Whitson va fi cea mai vârstnică femeie care ajunge în spaţiu

Astronauta americană Peggy Whitson, 56 de ani, urmează să devină cea mai vârstnică femeie în spaţiu şi a doua femeie care va conduce Staţia Spaţială Internaţională (ISS), semnalează EFE.

Cosmonautul rus Oleg Novitsky, comandant de bord, astronautul francez Thomas Pesquet şi Peggy Whitson urmează să decoleze în noaptea de joi spre vineri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, informează AFP.

Peggy Whitson, Oleg Novitskiy, de la agenţia spaţială rusă Roscosmos, şi Thomas Pesquet, de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), vor realiza o serie de experimente care nu sunt posibile pe Terra, conform NASA.

Citeşte şi: O britanică a fost arestată după ce fusese VIOLATĂ în Dubai. Motivul este TERIFIANT - FOTO

Rusia are reputaţia de a efectua lansări în orice condiţii meteorologice, astfel că nici zăpada care a acoperit cosmodromul, de unde Rusia este singura care poate trimite oameni pe ISS, nici temperaturile glaciale nu ar urma să împiedice decolarea lansatorului Soyuz la ora locală 02:20 vineri (20:20 GMT joi).

După aproape nouă minute de la decolarea miticului lansator rus, cu 1.700 de lansări reuşite începând din anii 1960, capsula Soyuz MS-03 în care se vor afla cei trei astronauţi se va separa de rachetă pentru a se plasa pe orbită la 200 km deasupra Terrei.

Soyuz îşi va desfăşura atunci antenele solare şi echipajul va începe o călătorie de peste 48 de ore în acest minuscul modul de numai 2,5 metri lungime. Misiunea, pentru cei trei astronauţi, va fi situarea la aceeaşi altitudine cu Staţia Spaţială Internaţională, care orbitează, cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră, la o distanţă de 400 de kilometri de Pământ.

Citește și: Obama, ultima întrevedere cu 'cel mai apropiat partener internaţional'

Andocarea capsulei Soyuz la Staţia Spaţială Internaţională este prevăzută pentru sâmbătă 19 noiembrie, ora 22:00 GMT.

Cei trei vor fi primiţi de astronautul american Shane Kimbrough şi cosmonauţii ruşi Sergey Ryzhikov şi Andrey Borisenko, aflaţi acolo din octombrie.

Echipajul a urmărit miercuri seară filmul "Soarele alb al deşertului", un clasic al cinematografiei sovietice pe care, prin tradiţie, fiecare echipaj îl vizionează în ajunul plecării.

Revenirea pe Pământ a celor trei astronauţi este prevăzută pentru 15 mai 2017, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.