Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PER cere premierului Mihai Tudose demiterea celor doi demnitari Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană pentru atentat grav la siguranța națională a României

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Începând cu data de 02 august 2017 a intrat în vigoare Ordinul emis de Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu nr. 1078 care modifică în mod criminal două acte normative referitoare la modul de realizare a exploatărilor forestiere atât în cadrul ariilor naturale protejate, cât și în afara lor.

Astfel la art. I din acest ordin se abrogă art. 19 și punctul 9 din "Lista activităților supuse procedurii de emitere a autorizației de mediu" prevăzute în Procedura de emitere a autorizației de mediu (Ordinul Ministrului Mediului nr. 1798/2007), referitor la obligativitatea solicitării și obținerii autorizației de mediu din partea titularului activităților care urmează să efectueze exploatări forestiere în zonele împădurite din România. Această nouă formulă de scoatere în afara posibilităților de reglementare legală a activităților de exploatare forestieră, respectiv de tăieri necontrolate, chiar până la ras, a arborilor din toate pădurile, inclusiv din pădurile virgine, dând posibilitatea accentuării și accelerării jafului care se realizează în prezent asupra patrimoniului nostru silvic, sub ocrotirea și îngăduința a numeroși factori responsabili cu gestiunea și protecția pădurilor din România, fără ca cineva din administrația publică centrală și/sau locală să mai poată fi tras la răspundere în fața legii.

Considerăm că prin acest demers doamna viceprim-ministru și ministru al Mediului Grațiela Gavrilescu fie nu cunoaște semnificația autorizației de mediu, fie dorește distrugerea cu bună știință și cât mai rapid posibil a unui principal component al mediului înconjurător esențial pentru menținerea echilibrului la nivelul componenților și subcomponenților mediului înconjurător, cât mai ales asupra garantării siguranței existențiale a populației și localităților din România. Renunțarea în mod legal la obligativitatea obținerii de către titularii activităților a autorizației de mediu pentru efectuarea exploatărilor forestiere, document care reprezintă un ”act administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare al unei activități cu posibil impact asupra mediului ...” reprezintă nu numai un mal-praxis profesional și deontologic iresponsabil în domeniul dreptului mediului, apoi o negare a rolului autorității centrale de protecție a mediului atribuit prin Constituția României în elaborarea unor politici eficiente asupra managementului, gestiunii și protecției zonelor forestiere din țară, cât mai ales un atentat grav la siguranța națională a României.

La art. II din acest ordin se aduce o completare la ”Metodologia de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate” (Ordinul Ministrului Mediului nr. 1.052/2014), prin care la articolul 35, după alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) și (11), în care se permite ocoalelor silvice să solicite administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, desfășurarea în mod legal de activității economice de exploatare forestieră în ariile naturale protejate. Prin această iresponsabilă și ilegală prevedere, ministrul mediului încalcă statutul ariilor naturale protejate care se constituie ca ”zone terestre, acvatice și/sau subterane, cu perimetru legal stabilit având un regim special de ocrotire și conservare, în care există specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, științifică sau culturală deosebită”.

Pornind numai de la aceste două articole, Partidul Ecologist Român constată că Ordinul emis de Viceprim-ministru și Ministrul Mediului Grațiela Leocadia Gavrilescu nr. 1078/2017, reprezintă un document de legislativ abuziv, ilegal care încalcă prevederile din Constituția României, cât și din legile organice privind Protecția mediului și Siguranța națională, ridicând numeroase semne de întrebare pentru mai multe activități și instituții ale autorităților de specialitate, respectiv:

• În condițiile în care Ministerul Mediului renunță de la sine putere să-și mai desfășoare activitățile nominalizate prin Constituția României și a Legii nr. 265/2006 privind Protecția mediului, se pune întrebarea: Mai este necesar să funcționeze Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor?

• Mai este nevoie să avem înregistrate în documentele cadastrale oficiale zonele nominalizate prin lege ca arii naturale protejate dacă în cadrul lor se permite executarea de activități economice de exploatare forestieră, în condițiile în care nici nu se mai solicită autorizație de mediu pentru această activitate?

• Ce rost mai are funcționarea Gărzii Silvice la nivelul Ministerului Mediului?

• Cum se explică că atât la nivelul Guvernului României, cât și la nivelul instituțiilor specializate ale statului nu s-a sesizat nimeni care să împiedice oficializarea Ordinului nr. 1078/2017 care are caracter abuziv, ilegal și neconstituțional ce aduce grave prejudicii protecției mediului înconjurător și mai ales siguranței naționale a României?

• De ce se mai acceptă ca poporul român să facă încă un efort financiar deosebit de mare pentru achiziționarea de armament cu funcții defensive pentru apărarea integrității teritoriale a României, când demnitarii noștri, prin emiterea de normative legale asigură distrugerea teritoriului României în interiorul granițelor sale?

• Ce rol mai are Consiliul Superior de Apărare a Teritoriului României când se permite promovarea de acte legislative cu impact major asupra stabilității reliefului care generează accelerarea alunecărilor de teren, al creșterii gradului de inundabilitate pe toate cursurile râurilor, al accentuării gradului de risc privind stabilitatea drumurilor, al podurilor și podețelor, al existenței și bunei funcționări pentru așezările umane și pun într-un real pericol siguranța existențială a populației țării?

În aceste condiții Partidul Ecologist Român solicită Prim-ministrului Mihai Tudose demiterea celor doi demnitari Grațiela Leocadia Gavrilescu de la Ministerul Mediului și Doina Pană de la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru atentat grav la siguranța națională a României și abrogarea integrală și în regim de urgență a Ordinului emis de Ministrul Mediului nr. 1078 din 01 august 2017, care a fost publicat în Monitorul Oficial al României și a intrat în vigoare începând cu data de 02 august 2017, se anunţă într-un comunicat de presă al vicepreşedintelui PER, Prof.Dr.Univ Mircea Vintilescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.