Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PERCHEZIȚII la șeful vămilor rusești, un apropiat al lui Putin

telegraph.co.uk
vladimir putin

Percheziţii au fost efectuate marţi în birourile şi la domiciliul şefului vămilor ruseşti în cadrul unei vaste anchete asupra contrabandei cu băuturi alcoolice de lux, unele canale media considerând operaţiunea o tentativă a serviciilor de securitate de a prelua afacerea, potrivit AFP, citat de agerpres.ro

Cercetările la sediul Serviciului federal al vămilor au avut loc "inclusiv în birourile directorului Andrei Belianinov şi ale adjuncţilor săi Ruslan Davidov şi Andrei Strukov, precum şi la domiciliul directorului', a precizat într-un comunicat Comitetul de anchetă, organism însărcinat cu principalele investigaţii.

CTP, reacție VIRULENTĂ după valul de atacuri teroriste. Apel către presă

Aceste operaţiuni au constat în confiscarea unor documente legate de o anchetă deschisă în urma suspiciunilor de import ilegal de alcool în cantitate mare şi de neachitare a obligaţiilor vamale, potrivut aceleiaşi surse. 

Fotografii făcute în cursul acestor percheziţii - difuzate de site-ul internet Gazeta.ru - arată anchetatorii descoperind cutii de pantofi pline cu dolari şi euro într-o vilă luxuoasă cu piscină şi numeroase obiecte de artă. 

În cadrul acestui dosar, patru oameni de afaceri au fost inculpaţi, potrivit Comitetului de anchetă, între care directorul general al holdingului Forum, Dmitri Mihalcenko, foarte influent la Sankt-Petersburg. Acesta fusese arestat în martie pentru import ilegal de băuturi alcoolice de lux. 

Mai multe canale media au semnalat faptul că agenţi ai FSB, urmaş al KGB care are sub control paza frontierei, au participat la percheziţii.

Decizie majoră a UE după Brexit: Cum este afectată România

Andrei Belianinov lucrase el însuşi în serviciile de informaţii sovietice, într-un post în Germania de Est în anii 1980. Potrivit portalului newsru.com, în a doua parte a anilor 1980, el era angajat al Ambasadei URSS în RDG, unde l-a cunoscut pe viitorul preşedinte rus Vladimir Putin, care activa pe atunci ca agent KGB la Dresda. 

Potrivit mai multor experţi citaţi de presă, acest dosar intră în general în cadrul unei reorganizări a serviciilor de securitate, aflate uneori în conflict între ele, cu arestări, destituiri şi crearea unor noi unităţi.

Germania, trasă la răspundere după atacurile din ultimele zile

Redactorul şef al site-ului Agentura.ru, Andrei Soldatov, considerat un bun cunoscător al serviciilor de securitate, a observat la postul de radio Echo Moskvî, că mai multe organisme publice fuseseră afectate de scandaluri în ultimele săptămâni. 

Dosarul care vizează vămile 'pare să se înscrie într-o serie de istorii demonstrative prin care li se arată serviciilor de securitate că trebuie să-şi facă ordine în rândurile lor', a susţinut el, estimând că o astfel de decizie fusese luată "la cel mai înalt nivel'. 

La acelaşi post de radio, politologul Stanislav Belkovski a estimat că preşedintele Vladimir Putin ar vrea să le arate apropiaţilor săi mai vechi, ajunşi adesea în fruntea serviciilor de securitate, că nu sunt nici ei "de neatins'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.