Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Percheziţii de amploare în 9 judeţe şi în Bucureşti

mascati1

Marţi dimineaţa, DIICOT a descins la o grupare de evazionişti. Oamenii legii efectuează nu mai puţin de 110 percheziţii în 9 judeţe, printre care Brăila, Constanţa, Tulcea, Braşov şi Bacău, şi în Capitală.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, perchezițiile sunt efectuate în județele Brăila, Constanța, Tulcea, Bacău, Harghita, Covasna, Brașov, Mureș, Maramureș și în București iar peste 150 de persoane urmează să fie conduse la audieri la sediul DIICOT — ST Galați.

Persoanele căutate sunt acuzate că fabricau vin, coniac și votcă din spirt medicinal.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate a rezultat că șase persoane din Brăila au constituit un grup infracțional organizat în vederea determinării și înlesnirii comiterii de către alte grupări infracționale a unor infracțiuni de evaziune fiscală și producere și deținere de bunuri accizabile în afara unor antrepozite fiscale.

Începând cu luna iunie 2013, cei în cauză au desfășurat etapizat activități de determinare și înlesnire a unor activități economice evazioniste de mare amploare în domeniul comercializării nefiscalizate a alcoolului etilic și produselor derivate.

Inițial, alcoolul etilic era denaturat parțial în mod ilicit, operațiunea fiind urmată de livrarea disimulată a acestuia, sub aparența unor diverse produse (alcool sanitar, loțiuni cosmetice, soluție de spălare a parbrizului) prin intermediul unor lanțuri de magazine către diverși producători de băuturi contrafăcute, în baza unor înțelegeri prealabile cu aceștia.

Ulterior achiziționării angro a acestor produse, cei în cauză recurgeau la "renaturarea" lor ilicită (prin filtrări succesive și alte procedee empirice) și comercializarea clandestină a alcoolului etilic astfel (re)obținut, sub formă de băuturi alcoolice, eludând astfel plata obligațiilor fiscale cu titlul de accize.

În urma cercetărilor efectuate au fost identificate nucleele infracționale aflate în diverse zone ale țării, care s-ar fi aprovizionat de la grupul de firme administrat de gruparea din Brăila cu importante cantități de alcool medicinal, pe care ulterior l-ar fi supus procedeelor de "renaturare".

Au fost identificate astfel de nuclee infracționale ce acționează, în mod conjugat, în vederea obținerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, în județe Tulcea, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș.

De asemenea, membrii grupului din Brăila au interacționat cu o altă grupare constituită pe raza județului Maramureș. Această colaborare a început în momentul în care Direcția Generală a Vămilor a retras autorizația de producție a alcoolului etilic emisă pentru societatea producătoare de alcool din municipiul Brăila.

Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Brăila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL București, SC Larlexmar SRL Brăila și Vidiavi Company SA Brăila către nucleele infracționale — fie în mod direct, fie prin intermediul unor societăți comerciale de "tip fantomă", ori prin intermediul unor retaileri — alcool sanitar în cantități mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infracționale "beneficiare", fiind obținut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urmă grupuri infracționale către diferite persoane.

Cumpărătorii alcoolului etilic obținut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Brăila și valorificat prin intermediul societăților intermediare, a fost utilizat prin înglobarea în diferite băuturi alcoolice care au fost puse în vânzare către populație.

Totodată, a fost identificat și un mecanism de spălare a banilor ce constă în preluarea și transferul activelor societăților comerciale implicate în activitățile de evaziune fiscală de către un grup infracțional organizat, în scopul asigurării foloaselor materiale obținute în mod ilicit.

Prejudiciul calculat până la acest moment este de peste 5.000.000 euro.

La activități participă lucrători din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, precum și lucrători din structurile teritoriale de combatere a criminalității organizate, respectiv BCCO Constanța, BCCO Bacău, BCCO Brașov, BCCO Mureș și BCCO Cluj. Aceștia sunt sprijiniți de lucrători din cadrul inspectoratelor județene de poliție și de lucrători ai Jandarmeriei Române.

Instrumentarea cauzei s-a realizat cu sprijinul tehnic și informativ al Serviciului Român de Informații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.