Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PERICOL de rate mai mari pentru cei cu credite în lei. Ce spun analiștii financiari

credit lei

Anul 2017 ar putea fi un an cu probleme pentru cei care au credite în lei. Ei se pot aștepta ca în acest an să plătească bani mai mulți. Cauza ar fi potrivit specialiștilor creșterea ratei inflației și a fluctuației ratei leu-euro.

Vezi și: Celebrul hotel Lido RENAȘTE după șapte ani: Va fi AFILIAT la brandul lui Donald Trump

Citește și: DOCUMENTE INCENDIARE: România lui Ceaușescu, 'disecată' de CIA în urmă cu 35 de ani

Pana acum, leul a avut un curs foarte stabil, pentru ca BNR a incercat sa ii protejeze pe cei cu credite in valuta, care reprezentau doua treimi din total. Acum insa creditele in lei au devenit majoritare. Cei mai multi specialisti cred ca este imposibil sa le ai pe amandoua, adica sa ai si curs stabil si dobanzi stabile. Marea majoritate a creditelor in lei sunt legate de ROBOR, au rata variabila, ceea ce ne spune ca BNR va fi mai preocupata de a asigura predictibilitatea dobanzilor.

“Majoritatea creditelor sunt legate de ROBOR la 3 luni, care acum este de 0,8 la suta pe an, dar tendinta centrala ar putea sa fie ca ROBOR la 3 luni sa fie in jur la 1,25 – 1,30 la suta spre finalul anului”, avertizeaza specialistii. Astfel, pentru cineva care are un credit ipotecar “Prima casa” de 200 de mii de lei, o crestere a ROBOR de la 0,8 la 1,3 la suta ar duce la marirea ratei lunare cu 50 de lei. In plus, cursul leului depinde si de situatia externa, cum ar fi politica administratiei Trump sau alegerile din Germania, dar si de problemele interne legate de finantarea bugetului. Apoi, si inflatia in crestere din urmatorii doi ani va duce la cresterea dobanzilor la lei. Dar treptat.

“Daca la sfarsitul anului viitor inflatia este de 3 si ceva la suta asa cum are BNR in proiectii, evident ca ne putem astepta ca dobanzile sa fie mai mari decat atat, adica ar fi natural sa ai o dobanda real pozitiva”, precizeaza analistii.

“De acum incolo, cursul de schimb euro-leu va fi volatil. Mai pe intelesul tuturor, cursul euro – leu va creste “natural”, ca si cursul leu-chf, nemaifiind controlat de BNR in limitele asa-zisei “flotari controlate”. Debitorii cu credite in euro, inclusiv cei care se temeau ca vor fi pusi sa plateasca, indirect, costurile reducerii poverii celor cu credite in chf, vor plati mai mult, caci volumul platilor in lei va creste odats cu cursul de schimb, fara ca veniturile lor sa creasca natural. In curand, debitorii la creditele in euro vor ajunge si ei sa inteleaga ce inseamna a nu fi acoperit natural fata de riscul valutar. Adevarul este ca macro-prudentii s-au pus singuri cu spatele la zidul unei gauri de sobolan care nu are decat o singura iesire : ori creste Robor-ul, si programul Prima casa se duce de rapa, ori creste cursul euro, si tinta de inflatie o ia pe aratura”, susține Gheorghe Piperea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.