Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măcel în Parlamentul Macedoniei: Peste 100 de VICTIME - FOTO/VIDEO

reuters
proteste macedonia

Peste o sută de persoane au fost rănite joi la Skopje, majoritatea uşor, în timpul violenţelor care au urmat pătrunderii în parlament a unor manifestanţi furioşi, a anunţat vineri poliţia macedoneană, potrivit AFP, transmite agerpres.

"Şaptezeci de cetăţeni, 22 de poliţişti şi trei deputaţi au primit îngrijiri la un spital central din Skopje, iar alte şapte persoane au fost tratate în alte unităţi medicale" din capitală, a precizat poliţia într-un comunicat.

O cursă transatlantică American Airlines a declarat stare de URGENŢĂ şi se întoarce la sol

Vineri, situaţia din capitala macedoneană "s-a normalizat în jurul parlamentului şi în cartierele din centrul oraşului", a adăugat poliţia.

Joi, alegerea unui nou preşedinte al parlamentului, albanezul Talat Xhaferi, de către coaliţia de social-democraţi (SDSM) a lui Zoran Zaev şi partide ale minorităţii albaneze, a provocat furia unor manifestanţi, simpatizanţi ai dreptei (VMRO-DPMNE), care au spus că acest vot este nedrept.

content-image

Un corespondent al AFP l-a văzut pe liderul opoziţiei de stânga, Zoran Zaev, cu chipul însângerat, în haosul care a urmat pătrunderii în hemiciclu a unor simpatizanţi ai VMRO-DPMNE a fostului premier Nikola Gruevski.

VMRO-DPMNE s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate din decembrie, care trebuiau să ducă la ieşirea ţării din impasul politic. Însă nu a reuşit să îşi asigure o majoritate din cei 120 de deputaţi din legislativ.

Ungaria SE BLINDEAZĂ în faţa valului de migranţi. Orban continuă războiul cu Soros

Preşedintele de dreapta, Gjorge Ivanov, a refuzat la rândul său să îl lase pe liderul social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, să formeze cu partidele albaneze un guvern de coaliţie, în contextul în care acesta ar dispune totuşi de o majoritate în parlament (67 din 120 de deputaţi).

Simpatizanţii dreptei manifestează zilnic de mai multe săptămâni la Skopje, susţinând că un guvern al SDSM şi al partidelor albaneze ar aduce atingere unităţii naţionale a Macedoniei.

Ei resping în special o solicitare de a oferi limbii albaneze statutul de limbă oficială pe întreg teritoriul, prima etapă, în opinia lor, a unei dezmembrări a ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.