Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 110.000 de pasageri sunt afectaţi de greva de la Lufthansa

Compania aeriană germană Lufthansa a anunțat că va anula 941 de zboruri programate pentru ziua de vineri, cu plecarea sau cu destinația Frankfurt, München și Düsseldorf, o decizie care va afecta un număr total de 111.000 de pasageri, în ultima zi a grevei personalului navigant, transmit AP și Reuters.

UFO, sindicatul personalului navigant al Lufthansa, a demarat acțiunea de protest vinerea trecută din cauza condițiilor de pensionare anticipată, iar marți a anunțat prelungirea grevei și pentru perioada 11 — 13 noiembrie 2015, în intervalul orar 04,00 — 23,59 pentru toate zborurile de pe/către aeroporturile Frankfurt, Munchen și Dusseldorf.

Greva de la Lufthansa, cea mai mare companie aeriană europeană, nu afectează și activitatea subsidiarelor sale Eurowings, Germanwings, Swiss și Austrian Airlines.

Până acum, Lufthansa a anulat aproximativ 4.700 de zboruri, fiind afectați peste o jumătate de milion de pasageri. Sâmbătă, operațiunile vor reveni la normal, 'toate zborurile planificate pe distanțe lungi urmând să decoleze, a dat asigurări Lufthansa.

Joi, acțiunile companiei au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 0,37%, la 13,42 euro.

Conducerea companiei Lufthansa a depus marți un recurs la tribunalele din Darmstadt și Dusseldorf după ce primele patru zile de grevă au condus la anularea a peste 1.800 de zboruri și au afectat sute de mii de pasageri. Tribunalul din Darmstadt a respins în noaptea de marți spre miercuri recursul depus de Lufthansa și argumentul său potrivit căruia greva personalului navigant ar fi ilegală.

Lufthansa a demarat negocierile cu diferite categorii de salariați în încercarea de a reduce costurile și a putea concura cu companiile low cost precum și cu transportatorii din Golful Persic.

Separat, sindicatul piloților de la Lufthansa, Vereinigung Cockpit (VC), a depus o plângere la Curtea Constituțională din Germania pentru a contesta o decizie a unui tribunal care a obligat VC să pună capăt grevei sale în luna septembrie. Piloții de la Lufthansa au declanșat 13 greve în ultimele 18 luni.

Analistul Jochen Rothenbacher de la Equinet estimează costul celei mai recente greve la 20 milioane de euro (21 milioane de dolari) pe zi, în funcție de numărul zborurilor anulate. Costurile totale în urma săptămânii de grevă anunțate de sindicat se ridică la aproximativ 140 de milioane de euro.

Lufthansa a oferit personalului navigant posibilitatea de a continua să se pensioneze la vârsta de 55 de ani, dar cu condiția modificării sistemului de pensii, astfel încât majorările anuale să nu fie garantate, ci să fie în funcție de evoluțiile pieței. Aceasta înseamnă că, în situația scăderii piețelor, contribuțiile la fondurile de pensii ale personalului navigant se reduc.

Conducerea Lufthansa vrea să înființeze o nouă divizie low-cost, numită Eurowings, cu sediul în Austria, care va plăti salarii mai mici decât în Germania și, de asemenea, va prelua o parte din rute în cadrul reorganizării operațiunilor grupului.

Lufthansa se confruntă cu dificultăți în urma concurenței venite de la companiile low-cost, precum easyJet și Ryanair, și a companiei Etihad, din Orientul Mijlociu, care a preluat o participație în grupul german Air Berlin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.