Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 40 de avioane chineze au survolat o strâmtoare între insulele japoneze

avioane

Peste 40 de avioane militare chineze au survolat o strâmtoare între două insule japoneze în Marea Chinei de Est, a anunţat luni Ministerul Apărării chinez într-un moment în care ţările din regiune îşi dispută suveranitatea asupra unor insule din Marea Chinei de Sud, relatează AFP.

Avioanele armatei chineze - bombardiere, aparate de vânătoare Suhoi-30 şi aparate cisternă de alimentare - au survolat duminică o strâmtoare largă de circa 300 km între insulele Okinawa şi Miyako, situată în sudul Japoniei, potrivit unui comunicat postat de Ministerul Apărării chinez pe site-ul său.

Citește și: Clinton vs. Trump: Profesorul care a prezis corect președinții SUA în ultimii 30 ani dă verdictul

Acest exerciţiu deasupra Pacificului a avut drept scop "testarea capacităţilor de luptă pe mare", a precizat ministerul.

Anunţul intervine după o declaraţie a ministrului apărării nipon, Tomomi Inada, care a afirmat că ţara sa va participa la manevre navale comune cu SUA în Marea Chinei de Sud, pe fondul recrudescenţei tensiunii între Beijing, care revendică suveranitatea asupra acestei mări aproape în totalitate, şi celelalte ţări riverane (Filipine, Taiwan, Vietnam, Malaezia şi Brunei).

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, sesizată de Filipine, a contestat în luna iulie orice drept istoric al Chinei asupra acestei zone. Beijingul, care şi-a construit insule artificiale capabile să găzduiască infrastructuri militare, a respins aceste concluzii şi a ameninţat că va reacţiona în mod decisiv dacă alte ţări vor lua "măsuri provocatoare împotriva intereselor de securitate ale Chinei".

Zona survolată duminică de escadra chineză este situata în Marea Chinei de Est, unde Beijingul şi Tokyo, precum şi Taipeiul revendică suveranitatea asupra unui arhipelag cunoscut sub numele de Senkaku, în japoneză, şi Diaoyu, în chineză, dar controlat de Japonia în prezent, anunță Agerpres.

Ministerul a mai indicat că un număr nespecificat de avioane militare patrulaseră duminică în "zona de identificare a apărării aeriene" instituită de Beijing în 2013 - aceasta înglobând şi insulele disputate - şi unde China impune ca orice aparat să-şi prezinte planul de zbor înainte de a o survola.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.