Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 40 de civili ucişi în raiduri atribuite coaliţiei. Se anunță o ancheta/ SIRIA

twitter.com
tanc siria lupte

Peste 40 de civili au fost ucişi în ultimele 48 de ore în Siria în raiduri aeriene efectuate probabil de coaliţia comandată de Statele Unite, care participă la o operaţiune antijihadistă în nordul ţării, transmite AFP preluat de agerpres.

Aceste lovituri au fost anunţate miercuri, zi în care la Washington s-a derulat o reuniune a statelor din coaliţia care lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Siria şi Irak, cadru în care secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a promis să distrugă această organizaţie şi moartea şefului grupării, Abu Bakr al-Baghdadi. 

Loviturile survin de asemenea înaintea debutului, joi, a unei noi runde de negocieri intersiriene sub egida ONU, care suscită totuşi puţine speranţe de reglementare a unui conflict devastator, care a făcut mai mult de 320.000 de morţi în şase ani. 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a indicat că în provincia Raqqa, controlată în majoritate de SI şi vizată regulat de raiduri ale coaliţiei, "opt civili au fost ucişi miercuri după-amiaza şi 15 răniţi în raiduri ale coaliţiei". 

"Loviturile au atins o brutărie şi alte magazine apropiate din oraşul Tabqa (controlat de SI), Unele persoane sunt încă date dispărute şi probabil sunt îngropate sub dărâmături", a precizat ONG-ul. 

Marţi dimineaţa, 33 de civili au murit într-o lovitură asupra unei şcoli ce serveşte drept centru pentru persoane strămutate, la sud de Al-Mansoura, un oraş controlat de SI şi situat în provincia Raqqa, a arătat OSDO, acuzând de asemenea coaliţia. 

În aceeaşi zi, Statele Unite au utilizat elicoptere de atac şi au transportat trupe şi artilerie pentru a susţine o ofensivă a alianţei arabo-kurde Forţele Democratice Siriene (FDS) asupra barajului de la Tabqa, potrivit Pentagonului. 

Colonelul Joseph E.Scrocca, purtător de cuvânt militar american, a recunoscut că au fost efectuate lovituri de către coaliţie "în această zonă" de la Al-Mansoura şi a precizat că informaţiile privind victime civile sunt anchetate. 

"Este prima dată" când forţele americane transportă cu elicopterul luptători aliaţi (membrii FDS - n.r.) în spatele liniilor jihadiste din Siria, conform purtătorului de cuvânt. 

Potrivit unui comandant al FDS, locul unde luptătorii au fost transportaţi cu elicopterul se situează "la 15 km vest de Tabqa". 

Acest oraş reprezintă o importantă linie de apărare pentru SI, la circa 50 km vest de Raqqa, capitala de facto a SI şi obiectivul final al americanilor şi aliaţilor acestora. 

Comandamentul coaliţiei împotriva grupării Stat Islamic (SI) a declarat miercuri că va efectua o anchetă după un bombardament care ar fi făcut zeci de victime civile în apropiere de Raqqa în Siria, relatează AFP.

"Am efectuat mai multe lovituri în apropiere de Raqqa" şi "vom da aceste informaţii echipei noastre care desfăşoară o anchetă privind victimele civile pentru investigaţii mai ample", a declarat un purtător de cuvânt al armatei SUA. 

Raidul în chestiune, care a avut loc marţi dimineaţă, la sud de Al-Mansoura, un oraş controlat de SI, ar fi ucis 33 de civili într-o şcoală folosită ca centru pentru persoane strămutate, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). 

Militarii coaliţiei au fost deja arătaţi cu degetul săptămâna trecută pentru un alt raid aerian care ar fi făcut zeci de victime civile într-o moschee. 

Statele Unite au contestat bombardarea lăcaşului de cult şi, fapt excepţional, au publicat foarte rapid o fotografie a locului atacat în sprijinul afirmaţiilor lor. Potrivit Statelor Unite, clădirea lovită găzduia o reuniune a liderilor Al-Qaida în satul al-Jineh, în vestul provinciei de nord Alep. Reuniunea avea loc într-o clădire de lângă o moschee. 

Pentagonul a declarat luni că trebuie să verifice dacă bombardamentul ar fi făcut victime civile. 

Potrivit unor surse locale, americanii au bombardat de fapt o moschee, omorând civili. OSDO a vorbit despre 49 de morţi. 

Pe un alt front, confruntări s-au înregistrat între rebeli şi aliaţii lor jihadişti din Fateh al-Cham şi forţele regimului, pentru a patra zi consecutiv, în estul Damascului. 

Confruntările, între cartierele Jobar (est) şi Qabun (nord-est), sunt cele mai violente din Damasc din ultimii doi ani. 

Zgomotul bombardamentelor armatei şi ploaia de rachete trase de rebeli asupra cartierelor rezidenţiale se aud în estul capitalei siriene, la mai puţin de zece kilometri de centrul oraşului. 

În centrul Siriei, alte grupări rebele avansau în provincia Hama într-o nouă ofensivă contra regimului. Acestea au cucerit mai multe sate, precum şi localitatea strategică Suran. 

Organizaţia Save the Children a precizat că cel puţin 10.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele din regiunea Hama, alarmate de intensificarea atacurilor contra şcolilor şi civililor. 

"Există evoluţii pe teren care suscită îngrijorări", a declarat emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, în ajunul negocierilor de la Geneva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.