Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peter Szijjarto: 'Ucraina a încălcat Acordul de asociere cu UE prin adoptarea noii legi a educaţiei'

peter szijjarto

Ucraina a încălcat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană prin limitarea drepturilor minorităţilor etnice în noua lege a educaţiei, a declarat luni, la Luxemburg, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, transmite MTI. Vorbind în marja reuniunii omologilor săi din Uniunea Europeană, Peter Szijjarto a cerut ca tema încălcării Acordului să fie pusă pe agenda Consiliului de asociere UE-Ucraina, conform Agerpres.

Noua lege a educaţiei adoptată de Ucraina îi plasează pe tinerii de origine maghiară într-o situaţie dezavantajoasă dat fiind că 'îi privează de dreptul de a studia în limba maternă', a afirmat ministrul ungar de externe la Luxemburg. Noua lege a educaţiei introduce sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educaţiei, şi anume ca în licee şi facultăţi să se predea doar în ucraineană, iar educaţia în limbile minorităţilor să fie disponibilă doar în grădiniţe şi şcoli primare, clasele I-IV.

AFP aminteşte că această lege a stârnit proteste din partea Ungariei - care a ameninţat Kievul că va bloca orice progres în 'procesul său de integrare europeană' -, dar şi a României şi Rusiei. Miercuri, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), la Strasbourg, susţinerea pentru această lege, afirmând că ea nu va afecta 'dreptul de a învăţa limbile minorităţilor la nivelul cerut'.

Kievul a promis că va modifica noua lege a educaţiei în urma concluziilor 'Comisiei de la Veneţia', un grup de experţi ai Consiliului Europei ce ar urma să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra conformităţii acestei legi cu principiile fundamentale ale organizaţiei paneuropene, a amintit liderul ucrainean. APCE şi-a exprimat însă regretul că acest demers 'nu a fost întreprins înainte de adoptarea legii', apreciind, într-o rezoluţie, că noul act normativ 'atrage după sine o reducere prea puternică a drepturilor până acum recunoscute ale 'minorităţilor naţionale' în ceea ce priveşte învăţământul în limba maternă' şi 'nu pare să găsească un echilibru potrivit între limba oficială şi limbile minorităţilor naţionale'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.