Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petiție pentru retragerea Olandei din Uniunea Europeană: Se vrea un Nexit

nexit

O petiţie care a adunat peste 56.000 de semnături şi care reclamă organizarea unui referendum privind eventuala ieşire a Olandei din Uniunea Europeană ('Nexit') a fost înaintată marţi seară camerei inferioare a parlamentului, la cinci zile după votul britanicilor pentru Brexit, transmite AFP.

Iniţiatorii petiţiei sunt Patrick Crijns, un angajat în vârstă de 31 de ani, şi Peter van Wijmeren, un şomer de 41 de ani, care îşi propun 'să lanseze un semnal că există un interes pentru Nexit', după cum au declarat ei pentru cotidianul olandez NRC.Next.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

Deputaţii olandezi au respins marţi seară, cu un scor de 124-14, moţiunea deputatului anti-islam şi eurosceptic Geert Wilders, prin care se cerea 'desfăşurarea, cât mai curând posibil, a unui referendum asupra unui Nexit'.

'După introducerea euro şi crearea Uniunii Europene, prin care suveranitatea noastră naţională a fost abandonată şi frontierele noastre au dispărut, totul nu a făcut decât să se înrăutăţească', au scris iniţiatorii pe pagina de Facebook, urmărită de 37.500 de persoane.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

Lansată la 1 iunie, petiţia online a obţinut majoritatea semnăturilor din totalul de 56.710 în primele două zile după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie.

În pofida unei ascensiuni a euroscepticilor, un astfel de referendum nu se află pe ordinea pe zi în Olanda, nefiind susţinut de parlament.

Citește și: O nouă opțiune de la Facebook: Verifică dacă ești printre norocoși

Olanda, unul dintre statele fondatoare ale Uniunii, va organiza alegeri legislative în martie viitor.

Convocarea unui referendum cu caracter obligatoriu ar reclama un mecanism greoi de modificare a Constituţiei, care ar dura ani, precum şi voinţa majorităţii formaţiunilor politice.

Propunerea lui Geert Wilders, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii, aflată în frunte în toate sondajele de opinie din Olanda, a promis că va convoca un referendum pe această temă dacă va fi ales prim-ministru la viitoarele alegeri. Experţii estimează însă că niciun alt partid nu pare dispus să colaboreze cu Wilders, scrie agerpres.ro.

Citește și: Iulia Gorneanu, tânăra care s-a iubit cu Grigore Leșe: Sunt indecente aceste poze?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.