Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piedone în acțiune: Super-amenzi după extinderea controalelor/ VIDEO

Primarul Cristian Popescu Piedone a început în ultimul timp o adevărată cruciadă prin hypermarket-urile și piețele din Sectorul 4 pentru descoperirea celor care pun în pericol sănătatea populației.

Pentru cea de-a cincea zi consecutiv, Primarul Sectorului 4, însoțit de inspectori din cadrul Poliției Locale Sector 4, a continuat să monitorizeze modul în care agenţii economici înţeleg să respecte normele igienico – sanitare impuse pentru unităţile de alimentaţie publică.

Verificările au vizat atât magazinele de cartier, cât şi supermarketurile cu renume, în cazul unuia dintre acestea Edilul descoperind, în premieră, un aspect nesemnalat până acum de autorităţile cu atribuţii de control al siguranţei alimentare: faptul că în pungile conţinând crutoane se află, de fapt, pâine expirată, reambalată, căreia i s-au aplicat în mod ilegal noi termene de valabilitate!

Deşi, iniţial, au negat, reprezentanţii unităţii în culpă au fost nevoiţi să admită că produsele de panificaţie achiziţionate ca şi congelate şi, ulterior, coapte în cuptoarele din incintă, având în mod normal un termen de valabilitate de 24 de ore, atunci când nu se vând, sunt refolosite şi devin...crutoane!

Astfel, fără să aibă amenajată o secţie de producţie care să ofere condiţiile ce se impun, în raionul „Gastronomie”, respectivele produse sunt feliate, reprăjite, fiind ambalate şi comercializate ca aşa zis „noi produs”, sub siglă proprie, cu un alt ambalaj şi un nou termen de valabilitate. În consecinţă, respectiva unitate a fost sancţionată contravenţional cu o amendă de 2.000 de lei.

„Consider că, uneori, sancţiunile sunt cu mult prea mici pentru abaterile pe care le constatăm. De aceea, noi, ca Autoritate Locală, chemăm alături în acest demers şi alte instituţii ale Statului, cu atribuţii în domeniul siguranţei alimentare. De altfel, am iniţiat deja un demers în acest sens, solicitând constituirea unor echipe mixte, formate din inspectorii Poliţiei Locale Sector 4, ai A.N.S.V.S.A şi OPC. , de aceea, solicităm respectivelor instituţii să desemneze un reprezentant care să însoţească echipele de control ale Autorităţii Locale Sector 4 şi care, prin aportul său, să vină în întâmpinarea a ceea ce noi desfăşurăm de o bună perioadă de timp pe raza Sectorului 4. Astfel, împreună, vom reuşi să identificăm şi mai multe situaţii în care drepturile şi siguranţa cetăţenilor sunt încălcate, iar cumulul amenzilor aplicate de toate instituţiile să îi determine pe aceştia să intre în legalitate. (Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4).

Ulterior, Primarul Cristian Popescu – Piedone a întreprins un control - fulger în incinta pieţelor aflate în administrarea Consiliului Local Sector 4, cât şi a unor pieţe private de pe raza Sectorului 4.

În cazul pieţelor Sudului şi Progresul, aflate în subordinea Autorităţii Locale, s-a constatat lipsa afişării preţurilor şi a termenelor de valabilitate pentru produse comercializate în cadrul a 23 de societăţi şi au fost aplicate sancţiuni totalizând 302.700 de lei. Totodată, au fost retrase de la comercializare şi trimise spre neutralizare: 5 kg brânză, 50 kg de peşte, 4,8 kg pulpe de pui, 2 kg icre, 4,5 kg file de crap.

În ceea ce priveşte Piaţa Reşiţa, o piaţă cu participare privată, controalele au relevat faptul că 11 comercianţi nu aveau eliberat acordul de funcţionare necesar desfăşurării activităţii, fapt pentru care au fost aplicate sancţiuni totalizând 25.500 de lei. Totodată, s-a constatat lipsa caselor de marcat, în acest caz fiind înaintată o adresă către Direcţia Generală Antifraudă Bucureşti, instituţie abilitată în cercetarea acestor aspecte. De asemenea, pentru lipsa contractelor de Medicina Muncii ale angajaţii acestor societăţi, a fost sesizată Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, în timp ce pentru lipsa contractelor individuale de muncă, a fost semnalat Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti.

În cazul Pieţei Berceni – Olteniţei, altă piaţă privată, aceleaşi probleme, însă şi multe altele! Pe lângă lipsa acordurilor de funcţionare, situaţie întâlnită şi în cazul Pieţei Reşiţa, s-a mai constatat şi lipsa preţurilor afişate la produsele destinate comercializării şi a termenelor de valabilitate.

În consecinţă, au fost aplicate amenzi în cuantum de 100.000 de lei şi retrase de la comercializare pentru distrugere 7,2 kg de plătică, 15 kg de caras, 4,3 kg novac, 16 kg macrou şi 25 de kg de icre, 9 caserole untură porc, 60 de ouă, 12,4 kg măsline.

„În urma sesizărilor pe care le-am primit din partea cetăţenilor, atât prin petiţii, cât şi online, pe e-mail sau pe facebook, mi –au fost semnalate posiblile neregului în activitatea desfăşurată în pieţe Sectorului 4. Fie că sunt private, sau sunt administrate de Autoritatea Locală, noi nu am făcut diferenţă, sancţionând drastic orice abatere de la practicarea unui comerţ civilizat.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.