Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pieleanu: PNL riscă să facă IMPLOZIE. Mișcări INTERESANTE în PSD

Sociologul Marius Pieleanu, conducătorul grupului Avangarde, a făcut, pentru STIRIPESURSE.RO, o analiză a tabloului politic actual. El susține că PSD ar putea câștiga primăria Capitalei cu peste 40%, în timp ce în PNL, în cazul unui rezultat prost s-ar putea produce o implozie. De asemenea, în PSD lucrurile vor deveni interesante pentru că vor fi validați doi lideri în aceste alegeri: Gabriela Firea și Liviu Dragnea.

Citește și: Operațiune fără precedent a serviciilor în ziua alegerilor

”Campania a fost una anostă, date fiind restricțiile din noua lege electorală. S-a jucat mai mult la nivel de imagine pe televiziuni și pe site-urile de știri importante. Încă avem o necunoscută pentru locul II la Primăria Capitalei. Predoiu a acumulat ceva puncte în ultima vreme, nu a avut o prestație slabă în campanie, după părerea mea, însă în funcție de participarea la vot este posibil ca Nicușor Dan să producă o surpriză și să ajungă pe locul II. Dacă vom avea o participare de peste 55%, este foarte posibil ca Nicușor Dan să obțină poziția a doua, iar la un sub 50% prezență, locul II va fi al lui Predoiu. În condițiile unei campanii anoste, este clar că va conta mult activul de partid.

În schimb, Gabriela Firea, chiar și la o prezență mai scăzută va menține trendul PSD, care la București a avut mereu cam unu din trei votanți. Ne așteptăm, la o participare de 50%, vină la vot în jur de 900.000 de oameni, ceea ce pentru Firea ar însemna cam 300.000, cu o mobilizare bună 350.000 de voturi și asta sigur o face primarul general al Capitalei. În procente, asta ar însemna 35-40% pentru Gabi Firea, dar asta e zona pesimistă. Există date de sondaj, inclusiv mie mi-a dat peste 40%, chiar 45%, dar e volatilă treaba. Fie că este pe telefon, fie că este pe teren toate casele de sondaje avem o problemă, pentru că bazele de date sunt ușor PSD-izate pentru că inevitabil iei mai mulți bătrâni, mai mulți cu studii medii etc. Dacă erau două tururi sau dreapta avea un singur candidat sigur că lucrurile se reprezentau cu totul diferit, însă în acest moment, 90% Gabi Firea este primarul Capitalei”, a explicat Marius Pieleanu.

Citește și: SONDAJ IRES: Cifre-şoc în Capitală

Sociologul ne-a explicat de ce este atât de important și locul doi la aceste alegeri din Capitală.

”Locul II are relevanță la nivel simbolic pentru alegerile generale din toamnă. Nu vorbim de USB, pentru că acesta este un partid tânăr, pentru care orice scor cu două cifre în Consiliul General, este foarte bun. Problema este la PNL, care în cazul unui scor de sub 20% la București ei au o mare problemă. Cătălin Predoiu nu este o locomotivă politică a partidului. Cea mai mare performanță a lui Predoiu este aceea de a egala scorul partidului, ceea ce, pe analiza comparativă a ultimului an de zile, ne arată că PNL este undeva la 25-26%. Dacă Cătălin Predoiu scoate scorul ăsta, iese cu capul sus din campanie, chiar dacă a pierdut, dar este un scor dătător de speranțe pentru alegerile generale, pentru că la parlamentare trendul este dat de scorul de la București pe locale. În opinia mea, partidul care va câștiga Bucureștiul, va câștiga și alegerile generale din toamnă.

Cu 24-25%, cei de la PNL, dacă au o gândire curată și clară, pot să facă o unificare a dreptei până în toamnă și atunci se vor bate cu șanse. În mod evident, dreapta este dezavantajată de faptul că este spartă în mai multe partide mai mici”, ne-a explicat Pieleanu.

Marius Pieleanu consideră că PNL ar putea face implozie, în cazul unui rezultat slab în alegerile locale, pentru că în țară fuziunea nu este pe deplin realizată.

”Riscul mare al PNL, după aceste alegeri, în condițiile în care este posibil să obțină un scor mai slab decât s-ar aștepta, dar cu vechea gardă PDL-istă câștigând acolo unde este favorită, ei bine, în aceste condiții, Vasile Blaga, care este politician, să impună un gen de management la vârf unde să domine vechiul PDL, argumentând, pe bună dreptate, că în marile orașe ale țării cele mai multe victorii au obținute de reprezentații fostului PDL la Cluj, Brașov, Arad, Alba etc. În aceste condiții, Blaga ar putea cere funcțiile importante precum șefia unică a partidului, funcția de secretar executiv, în general funcțiile de conducere în partid. Mai este un aspect foarte important: în țară fuziunea nu s-a realizat între vechiul PDL și vechiul PNL”, consideră sociologul.

În același timp, în PSD se va juca politic foarte intens, dar scorul de la locale va poziționa partidul drept principal favorit la parlamentarele din toamnă. În PSD vor fi trei jucători importanți: Liviu Dragnea, Victor Ponta și Gabriela Firea.

”Va fi primul test major și real de validare al președintelui Liviu Dragnea. Indiferent de calitățile sau defectele unui președinte de partid, dacă partidul respectiv obține un scor bun în alegeri, președintele se validează. Există o probabilitate foarte mare ca Liviu Dragnea să iasă foarte bine din alegerile de duminică și el să fie validat de scorul foarte bun obținut de PSD. Electoratul PSD, activul PSD gândește astfel: nu ne interesează cine este șeful, ne interesează ca șeful să ne ducă la victorie. Dacă Dragnea obține un scor bun duminică, niciun fel de atac la adresa sa un va mai avea efect. Sigur că tunurile asupra sa vor continua, dar el va fi pe poziții stabile și va spune în permanență, iar aici nimeni nu-l va putea contesta, și anume că poporul a validat strategia de conducere a partidului.

Victor Ponta revine puternic și poate fi o soluție în orice moment a PSD. Deocamdată noi astăzi vorbim de doi lideri puternici ai PSD, care au probat că uniți, cel puțin la nivel declarativ, pot duce PSD la victorie. În același timp, Gabriela Firea va deveni un actor important în PSD, validată de votul bucureștenilor. Peste un an, Firea va ridica pretenții în interiorul partidului, deși nu văd să aibă, cel puțin deocamdată, ambiții foarte mari în interiorul partidului. Depinde de cum va juca, însă cu scorul de la București, PSD va fi principalul favorit la alegerile generale din toamnă și principal favorit să facă majoritatea în Parlament și să dea premierul”, a conchis Pieleanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.