Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efect de domino după falimentul celor două bănci americane: piețele bursiere europene, în cădere liberă

realitatea.net
criza bursa

Piețele bursiere europene au avut un început de săptămână foarte slab, în condițiile în care turbulențele care au început săptămâna trecută continuă să afecteze piețele, informează publicația britanică The Guardian.

Asta în ciuda faptului că autoritățile de reglementare din SUA au protejat depozitele Silicon Valley Bank și au încercat să consolideze sistemul financiar noaptea trecută.

Directorul de investiții al AJ Bell, Russ Mould, spune: "În ciuda eforturilor guvernelor și ale autorităților de reglementare, piața era încă foarte nervoasă luni, investitorii luând în considerare consecințele prăbușirii SVB", relatează The Guardian

Indicele FTSE 100 s-a prăbușit cu 153 de puncte, sau 2%, până la 7595 de puncte. Acesta este cel mai scăzut nivel din prima săptămână a lunii ianuarie și cu aproximativ 6% sub maximele record de luna trecută.

Acțiunile financiare se numără printre titlurile în scădere la Londra, Standard Chartered a scăzut cu 5%, managerul de investiții Abrdn a pierdut 4,3%, iar Barclays a pierdut aproximativ 4,5%.

Indicele bancar european STOXX a scăzut cu 5%, după ce vineri a pierdut 3,78%, lăsându-l pe cale să înregistreze cea mai mare scădere pe două zile de când Rusia a început invazia în Ucraina în februarie 2022.

Explicația lui Russ Mould:

"Există multe motive de îngrijorare, fie că este vorba de conflictul din Ucraina, de inflație, de creșterea ratelor dobânzilor, iar acum s-a adăugat o potențială criză bancară. Nu e de mirare că oamenii se simt puțin speriați. Deocamdată, panica care s-a declanșat la sfârșitul săptămânii trecute pare să fi fost stăpânită, dar rămâne de văzut dacă piața își poate recăpăta încrederea care a făcut ca FTSE 100 să atingă un nivel record la începutul acestui an. Mediul de finanțare pentru companiile tehnologice și start-up-uri pare cu siguranță mult mai puțin sănătos și s-ar putea ca atenția să înceapă să se îndrepte către managerii de active și fondurile de private equity care investesc în aceste firme."

În Europa, indicele acțiunilor DAX din Germania a pierdut 2,9%, în timp ce indicele FTSE MIB din Italia s-a prăbușit cu 4,7%.

A doua bancă a fost închisă

Autoritățile de reglementare americane au închis duminică Signature Bank din New York, un mare creditor din industria cripto, în încercarea de a preveni răspândirea crizei bancare, informează postul american de televiziune CNBC.

Prima bancă prăbușită: Silicon Valley Bank

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, dar este încrezător că autorităţile de la Washington adoptă măsurile adecvate, transmite Reuters, relatează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.