Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piloţii români, încântaţi de aparatele de zbor F-16. Suntem la nivelul secolului XXI

Piloţii şi personalul militar aflaţi în Portugalia pentru a se pregăti pentru trecerea la avionul de luptă F-16 s-au arătat foarte încântaţi de performanţele acestei aeronave pe care o consideră "cea mai de succes din lume" la categoria ei şi despre care afirmă că poate executa "la nivelul secolului XXI" orice tip de misiune.

România a preluat oficial, miercuri, de la baza portugheză Monte Real, primele şase aeronave F-16, dintr-un total de 12, cumpărate pentru suma de 682 milioane euro.

Citește și: Cine a încălcat armistițiul? Băsescu-Ponta-Ghiță sau Kovesi-Coldea?

Cele şase aparate F-16 marcate cu însemnele României sunt pregătite să decoleze spre ţară în cursul zilei de joi, urmând să fie dislocate la Feteşti. Piloţii şi tehnicienii militari români, unii dintre ei aflaţi de doi ani la pregătire în Portugalia, vor reveni în cea mai mare parte în ţară.

Pentru maistrul militar principal Gabriel Zaharia preluarea avioanelor de către Armata Română este un moment emoţionant.

Citește și: Ponta, reacție după punerea sub urmărire penală a lui Blaga: Acum vă mai place băieți? Ghinion

"E o zi emoţionantă, dar considerăm că vom putea face faţă cu succes provocărilor, pentru că vor fi. Suntem pionierii avionului F-16 în România, vom avea de exploatat acest avion, de pregătit personal pentru că suntem destul de puţini la început. Sunt sigur că vom depăşi dificultăţile", a afirmat el.

Gabriel Zaharia a adăugat că între noua aeronavă intrată în dotarea Forţelor Aeriene Române şi cea folosită până acum, MIG-21, există şi asemănări şi deosebiri, precizând că asemănările constau în avionică, dar "pe partea de structură, motor diferenţele sunt mari".

Citește și: INTERVIU cu omul care negociază cumpărarea Antena 3: ‘Am vorbit cu Camelia Voiculescu’

Locotenentul Popa, şeful formaţiunii de control zbor şi sisteme electrice din grupul tehnicienilor militari aflaţi la pregătire în Portugalia, a spus că aeronavele sunt de modele diferite - "estic şi vestic". "Capabilităţile F-16 de a acroşa mult mai mult armament şi a executa misiuni de nivel multirol cu o mare uşurinţă datorită anvelopei de zbor", a subliniat el.

"F-16 participă constant la toate operaţiile aeriene din lume, deci are o experienţă de luptă foarte mare. Asta se vede foarte mult în proceduri, în tactici, în tehnici, deci e un volum foarte mare de informaţii care trebuie asimilat şi toate antrenamentele care se fac zilnic sunt tocmai pentru a stăpâni aceste tehnici şi proceduri foarte bine. F-16 este capabil să execute absolut orice misiune care i se poate aloca unui avion de luptă, dacă are armamentul potrivit", a spus unul dintre piloţi, căpitanul comandor Cătălin Micloş.

Citește și: Mutare surpriză făcută de Angelina Jolie: Nimeni nu se aștepta

În opinia sa, F-16 este cel mai bun avion de luptă pe care Forţele Aeriene Române şi-l permit în acest moment şi care "poate executa orice tip de misiune la nivelul secolului XXI".

Citește și: Adele a dat LOVITURA în SUA / VIDEO

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial, s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare. Dincolo de F-16, au mai prezentat oferte companiile producătoare ale avioanelor JAS-39 Gripen şi Eurofighter Typhoon, pentru aparate noi. A fost, de asemenea, analizată oferta pentru aeronava Rafale, produsă de grupul francez Dassault.

Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staţioneze la bazele aeriene de la Feteşti şi Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.

Citește și: N-ai mai văzut așa miri! Mireasa, ca mireasa, dar mirele… / FOTO

Potrivit specialiştilor, România are nevoie de 48 de aeronave multirol, adică patru escadrile. În 2015, autorităţile române au anunţat intenţia de a mai achiziţiona şi alte aparate de tip F-16.

Ministrul Mihnea Motoc declara, în luna februarie, că România intenţionează să cumpere încă 12 avioane F-16, anul acesta urmând să fie pregătite procedurile de atribuire a contractului pentru această a doua escadrilă.

În prezent, spaţiul aerian al României este apărat de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricaţie sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995.

Citeşte şi: Sebastian Ghiță: Dacă mâine, Laura Codruţa Kovesi vrea să îi facă dosar penal lui Carmen Iohannis?

De asemenea, Forţele Aeriene Române mai deţin avioane de antrenament subsonice IAR-99 Şoim şi Iak-52 - ambele de fabricaţie românească, avioane de transport C-27J Spartan - de fabricaţie italienească, C-130 Hercules - de fabricaţie americană, relatează corespondentul agerpres.

Armata Română mai are elicoptere IAR-330 Puma şi varianta modernizată IAR-330 Puma SOCAT, precum şi IAR-316 Alouette. Toate aceste elicoptere sunt de fabricaţie românească, produse sub licenţă franceză.

Citeşte şi: Ion Cristoiu devoalează planurile secrete ale DNA, un greu urmează: 'Vom avea o clasă de maici'

Totodată, în dotarea Forţelor Aeriene se află şi aparate de tip AN-30, produse în fosta Uniune Sovietică, folosite pentru fotografie aeriană şi cartografiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.