Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pirueta social-democrată de la Sinaia

surse

Liderii județeni ai PSD au decis, joi, la Sinaia, să meargă singuri în alegerile locale, fără să ia 'în cârcă' niciun alt partid politic. Pentru a îndulci ruptura de UNPR și de ALDE, PSD a dat voie organizațiilor județene să încheie alianțe preelectorale acolo unde se pot înțelege cu alte partide în afara Mișcării Populare.

Surse din PSD spun că unul dintre cei mai aprigi susținători ai participarii separate este Liviu Dragnea. Șeful PSD, prin mulți alți lideri ai partidului, nu agreeaza ideea ca PSD sa remorcheze alte partide care apoi încep să muște mâna social-democraților și să cocheteze cu alte formațiuni.

Pe de altă parte, în contextul discuțiilor privind schimbarea legilor electorale, PSD nu putea risca să împingă UNPR și ALDE în brațele lui Gorghiu și Blaga, astfel că a permis tuturor aranjamentelor locale să continue fără intervenție de la centru, toată operațiunea fiind de fapt o ruptură de catifea.

Teoretic nu este exclusă varianta alianțelor locale cu PNL, dar practic este greu de crezut ca cele doua partide ar putea sa ajunga la acelasi numitor comun privind sustinerea unui candidat la functia de primar si apoi lista eligibila de consilieri locali. Cel puțin, în PSD nu s-a interzis o colaborare cu PNL.

În acest context, singurele variante realiste sunt eventuale alianțe preelectorale cu UNPR sau cu ALDE, în timp ce partidul lui Traian Băsescu devine nefrecventabil pentru Liviu Dragnea.

Configurația rezultata din alegerile locale va atârna greu în opțiunile PNL și PSD pentru alegerile parlamentare. În funcția de scorul UNPR si ALDE din alegerile locale, cele doua partide ar putea candida pe liste separate si la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. Un scor sub așteptări ar putea însemna că UNPR și ALDE trebuie să încerce să se salveze și vor negocia locuri fie pe lista PSD, fie pe lista PNL.

În acest context vor conta și majoritățile care se vor realiza în plan local, dacă ele vor gravita în jurul PNL sau în jurul PSD, precum și percepția pe care o avea fiecare partid - imaginea unui pierzator sau imaginea unui castigator care are cele mai multe sanse sa faca Guvernul.

Discutiile strategice privind alegerile parlamentare vor avea loc imediat dupa ce trec alegerile locale, spun surse social-democrate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.