Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PKK anunță RĂZBOI TOTAL împotriva Turciei: Se pregătesc noi ATENTATE

pkk

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este pregătit să-şi 'intensifice' luptele împotriva forţelor de securitate turce, a declarat comandantul militar al PKK, Cemil Bayik, acuzându-l pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că a provocat o 'escaladă', relatează AFP şi EFE.

'Kurzii se vor apăra până la capăt şi, dacă aceasta va fi abordarea Turciei, PKK, desigur, îşi va intensifica războiul', a afirmat Bayik, în contextul în care Erdogan a exclus negocieri cu PKK, pe care Turcia, UE şi SUA îl consideră 'organizaţie teroristă', notează sursa citată.

Citește și: Profesoara porno din Iași lovește din nou: E iar activă / VIDEO 18+

Autorităţile turce au respins în ultimele săptămâni ideea unui nou armistiţiu, preşedintele Erdogan estimând că nu există decât o singură soluţie: 'să smulgă PKK de pe acest pământ, până când nu va rămâne nicio urmă', potrivit AFP.

Consilierul preşedintelui turc Ilnur Cevik a declarat pentru BBC că PKK 'încearcă să creeze un stat separat de Turcia, iar aceasta este o secesiune completă', el excluzând posibilitatea angajării unor negocieri în acest 'moment'.

Citește și: Patronul unei firme de taxi din București și-a jucat angajații la barbut

Bayik a insistat că el nu doreşte separarea de Turcia pentru a crea un stat. 'Noi nu vrem să divizăm Turcia. Dorim să trăim în interiorul graniţelor Turciei pe pământul nostru în libertate. Lupta va continua până când drepturile naturale ale kurzilor vor fi acceptate', a subliniat liderul PKK.

Între timp, violenţele au continuat în sud-estul Turciei, locuit de o majoritate kurdă, care se confruntă cu lupte cvasicotidiene între forţele de securitate guvernamentale şi rebeli. Peste 350 de soldaţi sau poliţişti au căzut victime acestor violenţe, potrivit autorităţilor, care menţionează o cifră neverificabilă de peste 5.000 de morţi în rândurile PKK.

Citește și: BOMBA de la DNA: Dosarul care poate schimba cursul alegerilor din iunie! Cine e vizat

Doi soldaţi turci şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în explozia unei bombe artizanale la Nusaybin (sud-est), unde tineri militanţi PKK au ridicat baricade şi au proclamat 'autonomie', conform AFP şi EFE. Potrivit Reuters, un soldat a murit şi alţi trei au fost răniţi când un dispozitiv artizanal a explodat în timpul unei operaţiuni militare.

După mai bine de doi ani de armistiţiu, conflictul kurd a reizbucnit în iulie trecut, ceea ce a marcat sfârşitul negocierilor de pace angajate în 2012 de guvernul de la Ankara cu PKK pentru a pune capăt rebeliunii care a făcut circa 400.000 de morţi din 1984, scrie agerpres.ro.

Citește și: Primar PNL reținut pentru corupție: Ce acuzații i se aduc

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.