Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PLAN de împărțire a Siriei între Rusia, Turcia și Iran. Americanii excluși de la împărțirea prăzii

sirian tinta

Planul pentru viitorul Siriei pe care l-ar susţine Rusia, Turcia şi Iranul ar urmări divizarea acestui stat în trei zone de influenţă regională, corespunzând fiecăreia dintre aceste trei ţări, avându-l la conducerea statului sirian în continuare pe Bashar al-Assad, cel puţin încă pentru câţiva ani, relatează Reuters citat de agerpres

Vezi și: Cine e, de fapt, Sorin Grindeanu, noua propunerea a PSD pentru funcția de premier

Acest plan nu este decât în stadiu de schiţă şi are nevoie de avizul preşedintelui Assad, dar şi de cel al opoziţiei şi, în afara Siriei, de cel al ţărilor arabe din zona Golfului şi al SUA, explică surse care au acces la conţinutul discuţiilor. 

După recucerirea de către forţele guvernamentale siriene a oraşului Alep, Rusia, Iranul şi Turcia au formulat o ofertă de mediere şi au pus bazele unui acord de încetare a focului pe plan naţional, în cursul consultărilor de la Moscova din 20 decembrie. 

Acest proiect urmează a fi discutat în cadrul unei conferinţe de pace care ar putea avea loc la Astana, în Kazahstan, ţară aliată cu Rusia, la jumătatea lunii ianuarie. 

Scenariul pe care Kremlinul încearcă să-l promoveze îl indică pe Bashar al-Assad rămânând în funcţie - dar cu puteri reduse - până la viitoarele alegeri prezidenţiale, la care el nu va candida, cedând locul unei personalităţi alawite cu profil mai puţin controversat.

Dar mai trebuie ca Iranul să fie convins să adopte un astfel de scenariu, însă o plecare a lui Assad pare a fi varianta luată în calcul de Teheran. Dacă se adaugă garanţii actualului preşedinte sirian şi familiei sale, spun sursele citate de Reuters.

Nimeni nu se îndoieşte că drumul spre un astfel de acord nu va fi uşor, dar Vladimir Putin ţine să joace un rol de prim-plan în rezolvarea crizei siriene, acesta fiind încă un mod în care preşedintele rus ar vrea să-şi impună statura de conducător internaţional care nu poate fi ocolit, susţin sursele. 

"Aceasta ar fi într-adevăr o lovitură mare pe care ar da-o ruşii, dacă ea le poate permite să arate că sunt în poziţia de a face să se schimbe lucrurile în lume", explică Tony Brenton, fost ambasador al Marii Britanii în Rusia. "Ne-am obişnuit ca SUA să fie cele care îşi asumă acest rol, dar s-a uitat că Rusia a jucat şi ea la acest nivel", adaugă el. 

Washingtonul nu îşi ascunde iritarea în faţa pretenţiilor diplomatice ale Kremlinului în regiunea Orientului Mijlociu. Un responsabil al administraţiei Obama a ironizat - în particular - ambiţiile unei ţări "a cărei economie nu este deloc mai mare decât cea a Spaniei", afirmând ulterior că " nu cred că turcii şi ruşii pot ajunge la aceasta fără noi". 

Din sursă guvernamentală rusă, se precizează că planul avut în vedere prevede mai întâi o încetare a focului la scară naţională. Ar urma să aibă loc negocieri la care vor fi invitate ţările din Golf, apoi SUA şi, în al treilea rând, Uniunea Europeană. 

UE şi emiratele din Golf ar fi invitate să contribuie financiar la reconstrucţia Siriei. 

Scenariul plănuit la Moscova presupune jocuri subtile de alianţe şi aranjamente diplomatice. Astfel, Turcia, care cere în mod oficial plecarea lui Bashar al-Assad înainte de orice soluţie negociată, ar fi dispusă să-şi modereze poziţia. "Prioritatea noastră", se spune dintr-o sursă guvernamentală autorizată la Ankara, "nu vizează plecarea lui Assad, ci înfrângerea terorismului". "Ceea ce înseamnă că noi nu-l agreăm pe Assad, dar am ajuns la un fel de compromis. Când Statul Islamic va fi eradicat, Rusia va putea susţine Turcia în Siria pentru a termina cu PKK", separatiştii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. 

Potrivit lui Tony Brenton, fostul ambasador britanic la Moscova, Rusia şi Turcia au reuşit să se înţeleagă pentru că ruşii aveau nevoie de turci pentru a-i alunga pe insurgenţi din estul Alepului. "Şi apoi, teama mare a turcilor este de a vedea un Kurdistan autonom apărând în Siria", adaugă el. 

Interesele strategice ale Iranului sunt mai dificil de întrevăzut. Totuşi, numeroşi experţi în geopolitica complexă a Orientului Mijlociu au remarcat că preluarea Alepului de la insurgenţi permite Teheranului să dispună de o axă directă pentru a-şi aproviziona cu arme preţiosul aliat din Liban, Hezbollahul. 

Altă garanţie de care Teheranul se poate bucura este faptul că Assad va fi înlocuit de către un alt conducător alawit, alawiţii fiind percepuţi ca apropiaţi de islamul şiit practicat în Iran.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.