Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plan URIAȘ al soției lui Victor Ponta: Mesaj puternic al Dacianei Sârbu la Strasbourg în privința marilor epidemii

Daciana Sârbu

Epidemiile de HIV, tuberculoza si hepatita virala sunt amenintari majore la adresa sanatatii publice in Uniunea Europeana, iar eforturile de preventie si combatere a acestora ar avea rezultate mai bune daca ar fi reunite într-o strategie integrata, a sustinut eurodeputata Daciana Sârbu în cadrul unei dezbateri ce a avut loc luni la Strasbourg, în sesiunea plenara a Parlamentului European, potrivit Agerpres.

"Toate cele trei tipuri de afectiuni lovesc, de cele mai multe ori, aceleasi grupuri vulnerabile. Este logica, deci, gestionarea lor comuna, printr-o strategie integrata. O astfel de abordare va aduce rezultate mai bune si mai rapide", a afirmat eurodeputata. Aceasta a subliniat ca, desi caile de transmitere sunt diferite, nevoia de preventie, diagnosticare timpurie si tratament cat mai prompt este aceeasi in cazul tuturor celor trei boli, fapt evidentiat si de rezolutia dezbatuta de forul legislativ european pe aceasta tema.

Citește și: Sorin Grindeanu reacționează! Rezultatele publicate de INS i-au dat aripi

Atât eforturile de prevenire, cât si cele de tratare pot beneficia major de pe urma unei strategii integrate la nivelul Uniunii Europene, a aratat în mesajul sau eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Sanatate publica din Parlamentul European.

Desi tratamentele sunt tot mai eficiente, nu toti bolnavii au acces la ele, a atras atentia Daciana Sârbu: "S-au inregistrat progrese semnificative în ce priveste preventia si tratarea acestor boli. Insa nu toate tratamentele disponibile au avut impactul dorit, din cauza faptului ca medicamentele au preturi mari si stocurile sunt fluctuante".

Citește și: Alertă de la Guvern! O nouă ordonanță cu impact asupra tuturor românilor

Sustinatoare ferma a programelor de preventie în domeniul sanatatii, deputata europeana a subliniat ca "actiunile preventive, inclusiv programele educationale, sunt, in mod clar, cele mai bune optiuni pentru pacienti, pe langa faptul ca sunt si solutiile cele mai eficiente din punctul de vedere al costurilor".

În opinia sa, o strategie integrata la nivelul UE poate oferi raspunsuri la cateva dintre dificultatile curente în combaterea acestor epidemii si poate ajuta la obtinerea de rezultate mai bune in lupta impotriva acestor amenintari la adresa sanatatii publice.

Citește și: Zoltan Teszari e în culmea fericirii! Digi a dat lovitura

In 2015 au fost raportate aproape 30 000 de noi cazuri de infectii cu HIV diagnosticate în cele 31 de tari din UE/SEE, aproximativ 120 000 de persoane din regiunea Europei au dezvoltat tuberculoza multirezistenta, iar hepatita virala (HCV) reprezinta una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii publice la nivel mondial, se precizeaza în textul intrebarii orale dezbatute luni la Strasbourg; toate cele trei boli necesita programe sustinute si pe termen lung, vizând adesea grupuri de populatie care se suprapun, arata initiatorii rezolutiei.

Citește și: Mesaj de ultimă oră al premierului Mihai Tudose .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.