Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere PENALĂ împotriva lui Igor Dodon: Președintele Republicii Moldova, acuzat de TRĂDARE de țară

Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Igor Dodon

Maia Sandu, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, a anunţat că va depune o plângere penală la Procuratura Generală în zilele următoare pentru investigarea "actelor de trădare de patrie comise de cetăţeanul Igor Dodon în calitate de preşedinte" al republicii, relatează luni portalul Unimedia.info.

Potrivit PAS, prin acţiunile sale în calitate de preşedinte, Igor Dodon pune în pericol independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova.

Citește și: Se face al doilea cel mai scump transfer din ISTORIA fotbalului: Cu cine s-a înțeles Monaco pentru Mbappe

"Cetăţeanul Igor Dodon, folosind funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, obţinută prin fraudă şi manipulare, pune în pericol independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, urmând o agendă străină intereselor cetăţenilor acestei ţări", se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de PAS duminică, când Republica Moldova a sărbătorit cea de-a 26-a aniversare de la declararea independenţei sale la 27 august 1991.

"De Ziua Independenţei, noi, cetăţeni ai Republicii Moldova - oameni liberi şi cu dragoste de ţară - îl declarăm pe Igor Dodon 'trădător de ţară'", subliniază comunicatul, potrivit căruia "un trădător de ţară nu poate avea dreptul să reprezinte interesele oamenilor şi trebuie să răspundă pentru toate acţiunile sale îndreptate împotriva statului şi a cetăţenilor".

În textul menţionat, partidul Maiei Sandu, fost ministru al educaţiei, indică motivele care au stat la baza formulării acestei acuzaţii grave de trădare de ţară la adresa actualului preşedinte moldovean. În primul rând, PAS subliniază că Igor Dodon "se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un 'vasal' al preşedintelui rus (Vladimir) Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova".

De asemenea, Igor Dodon "foloseşte finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shore-uri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlul asupra mass-media, pentru concerte şi alte evenimente ce promovează imaginea Partidului Socialist şi a Rusiei, pentru coruperea electoratului, pentru finanţarea propagandei străine pe teritoriul Republicii Moldova, fapte care contravin categoric legislaţiei republicii şi interesului naţional".

Citește și: Comisia Europeană, duș rece pentru România. Anunțul care dă peste cap toate calculele

În acelaşi timp, Dodon "promovează deschis soluţii neacceptate de cetăţenii Republicii Moldova, împotriva interesului naţional privind rezolvarea conflictului din stânga Nistrului" cum ar fi "federalizarea" republicii şi 'transnistrizarea" ei.

Drept urmare, el " încalcă Constituţia, jurământul depus, legislaţia naţională şi subminează statul Republica Moldova", se mai menţionează în text.

În afară de aceasta, subliniază comunicatul PAS, Dodon "subminează prin acţiuni iresponsabile şi declaraţii agresive relaţiile cu vecinii şi partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina şi SUA, astfel furând şansa cetăţenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept şi de a avea o viaţă mai bună".

Un alt argument invocat de PAS este că preşedintele "foloseşte resursele administrative în interes propriu şi de partid".

În plus, Igor Dodon "promovează şi stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru convieţuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea ţării pe orice criterii - etnice, de limbă, de religie, de cultură - se face în interes propriu şi aduce daune grave cetăţenilor Republicii Moldova", se spune în document.

În calitatea sa de preşedinte, Dodon a "subminat direct capacitatea de apărare a Republicii Moldova prin interzicerea participării armatei naţionale la exerciţii militare regionale, inclusiv pentru misiunile de pace". Un astfel de "gest depăşeşte competenţele constituţionale ale preşedintelui şi oferă indicii rezonabile că preşedintele a acţionat împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce constituie un act de trădare de Patrie", subliniază PAS în comunicatul său difuzat presei.

Citește și: Captură ȘOCANTĂ: 6000 de rechini, DESCOPERIȚI pe o navă chineză

Nu în cele din urmă, "în loc să asigure pacea şi prosperitatea poporului său, Dodon incită deschis la război civil, prin declaraţii ameninţătoare şi discursuri agresive la adresa propriilor cetăţeni", se menţionează în acelaşi text, potrivit Agerpres.

Potrivit Unimedia, Igor Dodon nu a formulat încă o reacţie la comunicatul difuzat de PAS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.