Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere penală împotriva președintelui catalan

catalonia



Tribunalul din Barcelona i-a transmis Parchetului această plângere depusă de asociaţia Manos Limpias (Mâini curate), apropiată extremei-drepte cunoscute pentru numeroasele sale acţiuni în justiţie şi pentru lupta sa împotriva corupţiei, împotriva lui Jordi Pujol şi a soţiei sale, Marta Ferrusola.

Plângerea vizează presupuse delicte de ''corupţie, trafic de influenţă, spălare de capitaluri, delict fiscal'' îndeosebi, a indicat tribunalul în hotărârea făcută publică joi, care decide deschiderea de investigaţii preliminare.

Jordi Pujol, un mare reprezentant al naţionalismului catalan, care a fost preşedinte al regiunii în perioada 1980-2003, rămâne o personalitate foarte influentă. El s-a alăturat taberei separatiştilor, condusă de actualul preşedinte Artur Mas, după ce-a fost mult timp partizanul negocierilor cu Madridul.

Pe 25 iulie, Pujol a recunoscut că a plasat în afara Spaniei, pentru soţia sa şi cei şapte copii ai lor, averea tatălui său, decedat în 1980, suma nefiind însă cunoscută.

Această dezvăluire a avut efectul unui seism politic, într-un moment în care relaţiile sunt foarte tensionate între guvernul central spaniol şi cel catalan, după ce Artus Mas a promis organizarea, pe 9 noiembrie, a unui referendum privind autodeterminarea regiunii.

Artur Mas a anunţat el însuşi marţi că Jordi Pujol va renunţa îndeosebi la titlul său de fost preşedinte al Cataloniei şi la prerogativele aferente, precum salariul, maşina sau gărzile de corp, în scopul de a încerca să limiteze impactul scandalului asupra familiei sale politice.

A doua zi, la Madrid, preşedintele catalan s-a întâlnit cu şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, întâlnire în cadrul căreia Artur Mas şi-a menţinut proiectul de referendum pe care Madridul îl consideră în continuare ''ilegal''.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.