Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere penală împotriva şefului Statului Major al Jandarmeriei din Mureş: Ce i se reproşează

jandarmerie

Reprezentantul Asociaţiei Siculitas, avocatul Kincses Elod, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că a sesizat Parchetul Militar împotriva actualului şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, colonel Iulius Cenean, pentru măsurile dispuse de acesta, în calitate de şef al Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureş, după marşul secuilor din data de 10 martie 2016.

Avocatul a spus că plângerea ar viza o serie de infracţiuni precum abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi fals intelectual, 'care s-a săvârşit de acei jandarmi care au sancţionat 9 persoane care nu au participat deloc la manifestare', audierile în acest dosar urmând să se desfăşoare la Parchetul Militar Târgu Mureş. Fostului şef al Grupării de Jandarmi Mobile Târgu Mureş i se reproşează că nu ar fi depus spre înregistrare documentaţia primită de la la preşedintele Asociaţiei Siculitas cu privire la intenţia de organizare a marşului secuilor de la Târgu Mureş şi, în plus, jandarmii ar fi sancţionat persoanele care figurau pe lista celor care erau propuşi, din partea organizatorilor, să asigure, alături de jandarmi, menţinerea ordinii la manifestare.

'Jandarmeria avea cunoştinţă despre manifestaţie pentru că pe baza acestei liste a aplicat sancţiunile. Nu aveau cum persoanele respective să fie depistate din înregistrări, pentru că nici nu au fost. (...) Nu văd nicio posibilitate legală pentru înlăturarea răspunderii acestor jandarmi. Răspunderea aparţine comandantului', a susţinut avocatul. Acesta, împreună cu liderul Asociaţiei Siculitas, Izsak Balazs, a arătat că Judecătoria Târgu Mureş a dat deja câştig de cauză unor participanţi la marşul secuilor prin anularea amenzilor - în cazul lui Izsak amenda fiind redusă de la 10.000 lei, la 4.000 lei - şi că Jandarmeria a atacat hotărârile.

Colonel Iulius Cenean, împuternicit prim-adjunct al inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, nu a putut fi contactat pentru a-şi preciza poziţia. În data de 17 martie, Gruparea de Jandarmi Mobilă (GJM) Târgu Mureş a anunţat că a aplicat 84 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 70.800 lei, pentru participanţii la marşul din data de 10 martie, de la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei secuilor martiri. Potrivit unui comunicat de presă al GJM Târgu Mureş, în urma vizualizării imaginilor înregistrate pe camerele de supraveghere ale Jandarmeriei, amenzile aplicate celor 84 de persoane au vizat încălcarea prevederilor Legii 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi pentru fapte de încălcare a unor norme de convieţuire socială a ordinii şi liniştii publice.

Astfel, jandarmii au aplicat 50 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 61.000 lei, pentru organizarea şi desfăşurarea de adunări publice nedeclarate, neînregistrate sau interzise şi pentru faptul că nu au fost luate, de către organizatori, măsurile de întrerupere a adunării publice, atunci când au constatat că au intervenit fapte de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică. De asemenea, au fost aplicate 34 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 9.800 lei, pentru tulburarea fără drept a liniştii locuitorilor "prin producerea de zgomot cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă". Jandarmii au mai arătat că, în 10 martie, a fost constatată şi o infracţiune în flagrant în momentul desfăşurării manifestării comemorative, fiind întocmite actele de constatare a infracţiunii de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, pentru un tânăr din Covasna care avea asupra sa un briceag. La marşul şi mitingul pentru autonomie de la Târgu Mureş, din data de 10 martie, au luat parte în jur de 4.000 de persoane, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.