Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planta SUPERALIMENT. Specialiştii spun că am putea trăi hrănindu-ne numai cu ea

spirulina

Această algă spiralată, de un albastru-verzui, creşte de 3,5 miliarde de ani în lacurile cu ape calde şi dulci din India, Ciad şi Mexic. Considerată o hrană aleasă de către incaşi, îşi păstrează şi în zilele noastre faima de superaliment, datorită  numărului impresionant de nutrienţi de mare valoare pe care îi conţine, potrivit libertatea.ro.

Dieteticienii şi nutriţionişti recomandă spirulina sub formă de suplimente alimentare obţinute prin măcinarea plantei uscate – pudră,  gelule şi comprimate care se adaugă în alimente şi băuturi.

Extrem de bogată în betacaroten, fier, vitamina B12, vitamina E (un antioxidant puternic), dar şi în proteine, minerale şi oligoelemente (calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru), pigmenţi cu puternic rol antioxidant – clorofilă (pigmentul care îi conferă culoarea verde) şi ficocianină (pigmentul care îi dă nuanţele albăstrii), spirulina este considerată un aliment total.

”Regina proteinelor” topeşte kilogramele în plus

Sursă pură şi organică de proteine complete pentru organismul uman (proteinele reprezintă între 50 şi 70% din totalul nutrienţilor conţinuţi), spirulina îşi merită supranumele de ”regină a proteinelor”. Administrată corect, induce senzaţia de saţietate şi este un sprijin de nădejde în lupta împotriva kilogramelor suplimentare.

Scade colesterolul şi combate malnutriţia

Suplimentele de spirulină ajută persoanele cu hipercolesterolemie să ţină în frâu nivelul acestei grăsimi nocive care colmatează vasele de sânge şi previn diabetul, spun specialiştii. Iar în ţările care se luptă cu fenomenul malnutriţiei este ţinută la mare preţ, datorită bogăţiei de nutrienţi.

Fortifică sistemul imunitar, reduce riscul de cancer

Antioxidanţii din structura plantei ajută organismul să respingă atacul radicalilor liberi (responsabili cu îmbătrânirea celulară), al virusurilor, al factorilor alergeni şi inflamatori, prevenind virozele, bolile neurodegenerative şi cancerele. Un studiu ştiinţific efectuat în India arată că un singur gram de spirulină administrat pe zi, timp de un an, conduce la o remisie cu 45% a leziunilor precanceroase orale ce apar la persoanele care mestecă tutun).

Combate anemia

Datorită conţinutului excepţional de betacaroten, este recomandată persoanelor care au carenţe de vitamina A (betacarotenul, un precursor al vitaminei A, se transformă în vitamina A în funcţie de cerinţele organismului, anulând riscul supradozăvii asociat, de regulă, cu administrarea suplimentelor de vitamina A).

Pe de altă parte, datorită conţinutului de fier (conţine tot atâta fier cât carnea), vitamina B12 şi fier, spirulina creşte cantitatea de hemoglobină, îmbunătăţeşte calitatea sângelui şi combate anemia. Ficocianina stimulează producţia de celule stem, iar clorofila dă tonus sportivilor de performanţă şi persoanelor care acuză stări persistente de oboseală.

Reglează funcţionarea sistemului nervos

Spirulina este şi cea mai bună sursă de acid gama-linoleic (GLA), acid gras esenţial cu proprietăţi antiinflamatorii, esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos.

Cercetătorii avansează o idee curajoasă: am putea trăi doar cu spirulină şi apă! Dar ne invită să privim şi reversul medaliei…

Poate fi şi periculoasă!

Există produse din spirulină potenţial periculoase – spun specialiştii, având în vedere că spirulina are tendinţa să concentreze toxinele şi, dacă este recoltată din ape poluate, poate afecta serios sănătatea. Prin urmare, sfatul nutriţioniştilor este să o cumpărăm numai din magazine de profil, autorizate şi să verificăm dacă planta provine din zone de cultură controlate.

Are şi contraindicaţii

Femeile însărcinate nu trebuie să ia suplimente cu spirulină fără avizul medicului, iar bolnavii de gută trebuie să evite cu desăvârşire acest remediu.

Unul din posibilele efecte secundare ale spirulinei sunt stările de greaţă: pentru a fi prevenite, dozele de spirulină trebuie crescute progresiv, după o schemă stabilită de către medic sau nutriţionist.

Această algă spiralată, de un albastru-verzui, creşte de 3,5 miliarde de ani în lacurile cu ape calde şi dulci din India, Ciad şi Mexic. Considerată o hrană aleasă de către incaşi, îşi păstrează şi în zilele noastre faima de superaliment, datorită  numărului impresionant de nutrienţi de mare valoare pe care îi conţine

Dieteticienii şi nutriţionişti recomandă spirulina sub formă de suplimente alimentare obţinute prin măcinarea plantei uscate – pudră,  gelule şi comprimate care se adaugă în alimente şi băuturi.

Extrem de bogată în betacaroten, fier, vitamina B12, vitamina E (un antioxidant puternic), dar şi în proteine, minerale şi oligoelemente (calciu, fosfor, magneziu, zinc, cupru), pigmenţi cu puternic rol antioxidant – clorofilă (pigmentul care îi conferă culoarea verde) şi ficocianină (pigmentul care îi dă nuanţele albăstrii), spirulina este considerată un aliment total.

”Regina proteinelor” topeşte kilogramele în plusSursă pură şi organică de proteine complete pentru organismul uman (proteinele reprezintă între 50 şi 70% din totalul nutrienţilor conţinuţi), spirulina îşi merită supranumele de ”regină a proteinelor”. Administrată corect, induce senzaţia de saţietate şi este un sprijin de nădejde în lupta împotriva kilogramelor suplimentare.

Scade colesterolul şi combate malnutriţiaSuplimentele de spirulină ajută persoanele cu hipercolesterolemie să ţină în frâu nivelul acestei grăsimi nocive care colmatează vasele de sânge şi previn diabetul, spun specialiştii. Iar în ţările care se luptă cu fenomenul malnutriţiei este ţinută la mare preţ, datorită bogăţiei de nutrienţi.

Fortifică sistemul imunitar, reduce riscul de cancerAntioxidanţii din structura plantei ajută organismul să respingă atacul radicalilor liberi (responsabili cu îmbătrânirea celulară), al virusurilor, al factorilor alergeni şi inflamatori, prevenind virozele, bolile neurodegenerative şi cancerele. Un studiu ştiinţific efectuat în India arată că un singur gram de spirulină administrat pe zi, timp de un an, conduce la o remisie cu 45% a leziunilor precanceroase orale ce apar la persoanele care mestecă tutun).

Combate anemiaDatorită conţinutului excepţional de betacaroten, este recomandată persoanelor care au carenţe de vitamina A (betacarotenul, un precursor al vitaminei A, se transformă în vitamina A în funcţie de cerinţele organismului, anulând riscul supradozăvii asociat, de regulă, cu administrarea suplimentelor de vitamina A).

Pe de altă parte, datorită conţinutului de fier (conţine tot atâta fier cât carnea), vitamina B12 şi fier, spirulina creşte cantitatea de hemoglobină, îmbunătăţeşte calitatea sângelui şi combate anemia.

Ficocianina stimulează producţia de celule stem, iar clorofila dă tonus sportivilor de performanţă şi persoanelor care acuză stări persistente de oboseală.

Reglează funcţionarea sistemului nervosSpirulina este şi cea mai bună sursă de acid gama-linoleic (GLA), acid gras esenţial cu proprietăţi antiinflamatorii, esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos.
Cercetătorii avansează o idee curajoasă: am putea trăi doar cu spirulină şi apă! Dar ne invită să privim şi reversul medaliei…

Poate fi şi periculoasă! Există produse din spirulină potenţial periculoase – spun specialiştii, având în vedere că spirulina are tendinţa să concentreze toxinele şi, dacă este recoltată din ape poluate, poate afecta serios sănătatea. Prin urmare, sfatul nutriţioniştilor este să o cumpărăm numai din magazine de profil, autorizate şi să verificăm dacă planta provine din zone de cultură controlate.

Are şi contraindicaţii Femeile însărcinate nu trebuie să ia suplimente cu spirulină fără avizul medicului, iar bolnavii de gută trebuie să evite cu desăvârşire acest remediu.

Unul din posibilele efecte secundare ale spirulinei sunt stările de greaţă: pentru a fi prevenite, dozele de spirulină trebuie crescute progresiv, după o schemă stabilită de către medic sau nutriţionist.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.