Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PLANUL A pentru alegerile parlamentare. Jucătorul Klaus Iohannis/ SURSE

tribuna.md
plan strategie

Alegerile parlamentare sunt la doar câteva luni distanță. În 11 decembrie va fi însă apogeul a ceea ce deja s-a negociat. Potrivit informațiilor noastre în aceste zile negcierile politice post-electorale sunt în toi. Singurele necunoscute sunt însă procentele pe care le vor obține partidele în alegeri, procente care să le permită să vină și să negocieze.

Vezi și: NUNTA anului în televiziune: Andreea Berecleanu s-a CĂSĂTORIT / FOTO

Potrivit informațiilor noastre președintele Klaus Iohannis și-ar dori să fie președinte-jucător, dar nu într-atât de jucător încât să îi pună în pericol un al doilea mandat.

Planul A ar însemna că în noul Parlament s-ar regăsi doar PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale (care acced în parlament pe o procedură specială având garantate 18 locuri). În aceste condiții dacă PSD nu ar obține singur după redistribuire 50% + 1 președintele ar urma să încredințeze mandatul de formare a Guvernului liberalilor. Potrivit acestui plan UDMR și Minoritățile ar veni natural spre zona Puterii și astfel social-democrații cu un scor de aproape 50% să rămână în opoziție.

Pentru a se ajunge aici ar trebui ca ALDE, PMP și USR să nu acceadă în Parlament. Posibilitatea este reală ținând cont că în toate sondajele de până acum aceste partide care se învârt în jurul 4-7% sunt totuși în marja de eroare de 3%. Totul ar urma să e joace așadar în funcție de prezența la vot, mobilizare și absența sau prezența votului util.

Vezi și: SCANDALUL anului în România: O mare vedetă și medicii sunt în RĂZBOI

Dacă cele 3 formațiuni nu trec pragul electoral de 5% atunci buffer-ul (procentul) de redistribuire ar fi în jur de 20% sau chiar mai mult și ar avantaja clar marile partide.

Precedentul există deja în țară. De exemplu în județul Hunedoara doar PSD și PNL au acces în Consiliul Județean și mai sunt și alte zone din țară unde sistemul bicefal face legea.

Evident că lucrurile s-ar putea complica și poate doar una, două sau toate trei formațiunile pomenite mai sus intră în Parlament. ALDE ar merge natural spre PSD, USR natural spre PNL, dar cu foarte multe condiții, în timp ce PMP ar putea fi și cooptat de ambele formațiuni sau foarte bine respins și izolat. În acest caz nici UDMR nu poate fi lipit clar de PSD sau PNL, ci totul se va juca în decurs de câteva ore după anunțul exit-poll-urilor când se va tranșa în baza procentelor.

Vezi și: Ultimul TUN cu IZ ELECTORAL pe care îl pregătește Dacian Cioloș pe final de mandat

E foarte greu de crezut ca președintele va refuza mandatul de premier PSD-ului dacă vine cu o coaliție puternică, dar o va putea face dacă aceasta este una fragilă. Trebuie ținut însă cont în tot aranjamentul că președintele își dorește un nou mandat și că un nou ”guvern al meu” l-ar putea face să deconteze din greu și să îi pună ținta în pericol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.