Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul de ULTIMĂ ORĂ al lui Traian Băsescu: ANR i-a dat o mega-lovitură fostului preşedinte

traian basescu capitan

Traian Băsescu a primit o mega lovitură şi va trebui să o ia de la capăt. Fostul preşedinte este obligat de lege să-și reînnoiască toate documentele în baza cărora se poate îmbarca pe o navă. Organizația Maritimă Internațională (IMO), conform Convenției de la Manilla, asumată de statul român printr-un Ordin din 2014 al Ministerului Transporturilor, impune un nou sistem de perfecționare a personalului navigant.

Citeşte şi: Afirmaţie şocantă a unui profesor din Sibiu: Profesorii vor fi asasinaţi de elevi

Vestea a fost adusă de directorul Autorității Navale Române (ANR), Liviu Cazan, care a explicat că, până la sfârșitul anului 2016, toți cei aproape 30.000 de navigatori din România sunt obligați să-și preschimbe “carnetele de marinar, brevetele, certificatele de capacitate, atestatele, în conformitate cu Ordinul Ministerului Transporturilor 1252/2014 pentru aprobarea criteriilor de pregătire şi perfecţionare a personalului navigant maritim”.

Citeşte şi: Priorităţile lui Dacian Cioloş: 'E nevoie de implicarea primarilor'

Preschimbarea documentelor se efectuează, însă, numai după reînnoirea cursurilor de pregătire și perfecționare a personalului navigant. “Până la 1 ianuarie 2017, toate actele de marinar trebuie schimbate. Însă numai în baza cursurilor susținute la Centrul Român pentru Pregatirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, CERONAV, din Constanța. Se fac anumite cursuri pentru a acoperi diferența de norme noi”, a completat și directorul adjunct al ANR, Paul Brânză.

Citeşte şi: Membru CSM, după deciziile CSAT față de ”acoperiții” din justiție: 'E nevoie de clarificări'

Liviu Cazan a admis că fostul președinte și-l reconfirmase în 2013, având o valabilitate de cinci ani. “Însă noile norme îl obligă pe Traian Băsescu să facă, din nou, cursuri pentru preschimbarea documentelor, dacă vrea să comande o navă după 31 decembrie 2016”, a precizat Liviu Cazan. Operațiunea de preschimbare a documentelor de marinar a început în 2015. “Reînnoirea cursurilor la CERONAV este un fel de upgradare a cunoștințelor. Convenția de la Manilla, decisă în 2010, trebuie aplicată de toți marinarii din lume, până acum s-a funcționat în baza unor reglementări ale IMO din 1978. Cursurile durează cel mult o lună de zile și, în funcție de calificarea marinarului, brevetat sau nebrevetat, costă între 3000 și 6000 de lei”, a declarat Ovidiu Cupșa pentru evz.

Citeşte şi: UNPR a dat afară din partid un şef de Consiliu Judeţean: Unde va ajunge baronul

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.