Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul Dragnea-Vâlcov, făcut praf de primari: Ponta, solicitat să intervină de urgență

ponta ganditor

Ministrul Administrației, Liviu Dragnea și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, au insistat foarte mult cu proiectul realocării bugetare pentru fiecare localitate în parte. Deputatul PNL, Mircea Dolha, transmite Guvernului un mesaj din partea primarilor, care susțin că bugetele li s-au diminuat considerabil și nu mai pot asigura funcționarea administrației locale.

”Stimate domnule premier Victor Ponta, ați reușit din nou să dovediți că nu sunteți deloc interesat de problemele reale ale românilor. Altfel nu îmi explic de ce continuați să vă bateți joc de comunitățile locale, tăind bugetele administrațiilor și lăsând primarii – și pe cei din Opoziție, dar și pe cei ai PSD, în imposibilitatea de a-și duce la bun sfârșit proiectele și de a accesa fonduri europene.

În calitate de deputat ales în județul Maramureș, am primit în ultimele zile semnale disperate din partea primarilor din această regiune. Este vorba atât de primari ai PNL, cât și de primari din PSD, care m-au informat că zeci de localități din zonă au primit alocări financiare net inferioare față de cele de anul trecut. Mai exact, ca să vă faceți o idee despre gravitatea situației, imaginați-vă că o comună cu doar 3.200 de locuitori și o suprafață de 2.500 de ha a primit 5.100.000 de lei, în timp ce altor șase comune din aceeași zonă, totalizând o populație de peste 38.000 de locuitori și suprafață de trei ori mai mare, le revine (în total) doar 3.800.000 de lei.

În acest context, autoritățile locale nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile de funcționare (între acestea fiind incluse și cheltuieli aferente școlilor și grădinițelor, iluminatul public, colectarea gunoaielor, etc.). Exclus să se mai poată gândi la dezvoltarea acestor comunități, astfel că primarii și consilierii locali m-au înștiințat că în aceste condiții, ei refuză să voteze proiectele de buget pe anul 2015, un buget care nu le permite să elaboreze nici un proiect pentru comunitățile pe care le conduc. Este vorba, domnule premier Ponta, despre un blocaj fără precedent la care s-a ajuns din cauza unui algoritm făcut pe genunchi și care nu răspunde nevoilor comunităților locale.

Menționez că primarii cu care am stat de vorbă nu contestă nevoia de finanțare a localităților mici, însă Guvernul pe care îl conduceți trebuie să înțeleagă că nevoile unei comune mari sau ale unui oraș sunt diferite de cele ale comunităților mici. Este greșită o egalizare între unitățile administrativ teritoriale printr-un sistem care face abstracție de numărul locuitorilor și suprafața localităților.

În calitatea mea de membru al Parlamentului României, vă solicit public, domnule premier Ponta, să interveniți urgent în soluționarea acestor alocări bugetare catastrofale care obligă administrațiile locale să recurgă la măsuri extreme ce pot ajunge până la blocarea totală a activității din lipsa resurselor financiare”, arată deputatul PNL, Mircea Dolha.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.