Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul Kozak amintit de Putin presupune riscuri majore pentru Republica Moldova

Vladimir Putin

Planul de federalizare a Republicii Moldova din 2003, aşa-numitul 'Plan Kozak' (Memorandumul Kozak), prezenta riscuri majore pentru statalitatea republicii, a declarat miercuri vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, ca replică la declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin care a amintit, în contextul vizitei efectuate de preşedintele moldovean Igor Dodon la Moscova, despre acest document pe care preşedintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a respins în ultimul moment, informează Radio Chişinău şi Moldpres.

'În ceea ce era prevăzut în Planul Kozak exista posibilitatea de blocare a sistemului de funcţionare a statului' şi 'putea duce la urmări mai grave', a subliniat vicepremierul moldovean. 'Când au fost puse în balanţă toate plusurile şi minusurile, s-a constat că nu este cea mai bună abordare şi cea mai bună soluţie', a declarat Gheorghe Bălan, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, soluţia de reglementare a conflictului transnistrean trebuie găsită strict în cadrul formatului de negocieri 5+2 şi este nevoie de o consultare cu societatea civilă şi cu cetăţenii Republicii Moldova. Totodată, oficialul a criticat voalat faptul că Igor Dodon nu se consultă cu structurile statului atunci când face declaraţii sau întreprinde acţiuni în problema reglementării conflictului transnistrean. La Moscova, în cadrul întâlnirii Putin-Dodon, a fost reanimat pericolul federalizării Republicii Moldova, notează miercuri ediţia în limba română a DW. Putin l-a lăudat pe Dodon pentru că 'a iniţiat întrevederea' recentă cu liderul separatist de la Tiraspol şi a insistat asupra revenirii la 'Memorandumul Kozak' de federalizare a Republicii Moldova, blocat prin proteste stradale în 2003. La acea dată, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost somat de 'puterea străzii', iar acesta a refuzat în ultimul moment (în timp ce Putin se afla deja în avion, deasupra Ucrainei, în drum spre Chişinău, pentru a semna federalizarea Moldovei) să semneze documentul respectiv.

'În 2003 am fost mai aproape ca oricând de a găsi o soluţie acestui conflict, dar din păcate conducerea Moldovei, pe neaşteptate, şi-a schimbat decizia iar acel plan nu a mai fost realizat. Cred că ne putem întoarce la acest subiect, nu doar cu vorbe, dar cu fapte', a spus marţi Vladimir Putin, potrivit DW. Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, desfăşoară prima sa vizită în Republica Moldova în această funcţie. El are programate întrevederi la Chişinău şi Tiraspol.

Oficialul OSCE a declarat că preşedinţia austriacă a organizaţiei are drept scop întreprinderea unor acţiuni care ar favoriza identificarea unei soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean. 'Dorim să ajungem într-un final la rezolvarea problemei transnistrene în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria, care ar garanta pe deplin drepturile omului, drepturile politice şi sociale ale locuitorilor acestei regiuni', a declarat Dietrich Heim, citat de Radio Chişinău, conform Agerpres.

Procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean se desfăşoară în aşa-numitul format 5+2, în care Rusia, Ucraina şi OSCE au statut de mediatori, UE şi SUA de observatori, iar Chişinăul şi Tiraspolul de părţi implicate în conflict. Negocierile iniţiate în acest format la sfârşitul anului 2005 trenează, iar ultimele discuţii oficiale au avut loc în vara anului trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.