Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul lui Dragnea de a pune PSD cu botul pe labe. Ce joc de fum face cu moțiunea de cenzură.

stiripesurse.ro / Florin Puşcaş
liviu dragnea

Balans pe sârmă în PSD.  Prins  între  necesitatea  menținerii partidului cât mai unit, fără fronde și tendințe centrifuge,  dar și a presiunii propriilor parlamentari și aleși locali, sătui sa tot stea în Opoziție,  Liviu Dragnea  face  în aceste zile  un adevărat exercițiu de  echilibristică pentru a  temporiza lucrurile și a  direcționa  voința partidului spre efortul de campanie pentru parlamentare.  Promisiunile și acțiunile  făcute de ochii lumii pentru a  calma  spiritele fac  parte din arsenalul  liderului PSD.

Vezi și: Veste uriaşă pentru români: Decizia istorică a ministrului lui Dacian Cioloş

Timp de luni bune, Liviu Dragnea a  ținut  în șah  setea propriilor  colegi de partid de a debarca actualul Guvern Cioloș prin moțiune de cenzură. Înainte de alegerile locale și în timpul campaniei pentru acest scrutin, Dragnea a reușit  să-și convingă colegii de necesitatea menținerii actualului Executiv și de riscul electoral și  de imagine pe care îl  comportă inișierea unui astfel de demers.

Sarcina s-a  dovedit dificilă, mai ales cu un Victor Ponta care alimenta  aproape  zilnic orice acțiune care putea să pună  sub  semnul întrebării autoritatea de lider de partid a lui Dragnea. Faptul că PSD a  avut însă  mai mult de câștigat în sondaje cu un guvern tehnocrat decât PNL,  dar mai ales  păstrarea  tuturor social-democraților în eșaloanele  inferioare ale  guvernului și în deconcentrate, i-a convins pe  baronii PSD din teritoriu  să accepte o amânare.

Între  timp,  Dragnea a  neutralizat pericolul instalării unui Victor Ponta la cârma Camerei Deputaților. Cu o palmă l-a umilit, obținând unanimitate în CEX pentru soluția interimatului, iar cu cealaltă l-a  mângâiat,  fluturându-i acestuia o nouă perspectivă: cea a  coordonării  campaniei pentru parlamentare.  Ca și înainte de locale,  când a fost momit cu funcția de șef a Camerei,  Ponta rămâne la mâna și bunăvoința lui Dragnea,  în timp ce  președintele PSD  reușește astfel să evite  apariția unui scandal în partid.

Cu Ponta  neutralizat temporar, Dragnea își  continuă în prezent dansul cu  baronii locali.  Dacă în favoarea lui Ponta  nu s-a auzit decât vocea lui Marian Oprișan, la ultimul CEX (făcea referire mai ales la pozitia de a III-lea om in stat si nu neaparat la Ponta ca persoana), Dragnea nu a putut  să ignore vocile, tot mai multe din teritoriu, care au cerut depunerea unei moțiuni de cenzură și forțarea anticipatelor pentru instalarea unui  Guvern  PSD, susținut de ALDE și UNPR,  ne-au dezvăluit surse  social-democrate.

Pentru a  veni în întâmpinarea acestor doleanțe și  pentru a  dovedi că ține   hățurile acestei probleme, Dragnea  urmează să se vadă,  în această după-amiază,  cu liderii UNPR și ALDE la sediul central al partidului.  Liderul social-democrat  a purtat deja  ieri o  serie de discuții  separate cu  Valeriu Steriu și Călin Popescu Tăriceanu, susțin sursele citate.  În fapt Dragnea  a  fost mai interesat să se asigure de  concursul celor doi parteneri  pentru  perfectarea unor alianțe locale în teritoriu pentru instituirea de majorități în consiliile locale și  județene, decât de  ideea  susținerii unei moțiuni de cenzură.

Conform acelorași surse,  astăzi este de așteptat ca Dragnea  să anunțe că în urma  consultărilor,  partenerii din ALDE și UNPR consideră că nu este moemntul oprtun pentru un astfel de  demers, deși Guvernul Cioloș, prin  acțiunile miniștrilor săi, a  oferit destule motive pentru a  fi sancționați printr-o astfel de moțiune,  ne-au mai declarat sursele citate.

Nu va  fi uitat nici scenariul cu  președintele Iohannis care ar putea  să strice planurile social-democrate prin impunerea unui nou premier din partea unui partid minoritar și nu a  actualei  majorități, după modelul Băsescu. „Ideea de a depune moţiune de cenzură o avem toţi. Stăm cu ea în suflet. Dar, după ce depunem moţiunea de cenzură, de a doua zi nu punem noi Guvernul, asta e cert, şi ajungem tot la alegeri anticipate, care se pot întâmpla în octombrie“, a încercat recent Dragnea să argumenteze ca să priceapă  cine aude.

În  fapt,  Dragnea speră ca  valul de susținători ai ideii moțiunii de cenzură  ușor, ușor să se  diminueze, iar cei mai  fervenți partizani ai acestui plan, proaspeții primari și  cei cu ambiții de șefi de CJ-uri care deja  vor ca  robinetul de bani să  fie redeschis de la Palatul Victoria spre administrașiile locale, să  fie descurajați.

În acest sens și subțierea rândurilor actualei majorități parlamentare va fi folosită de către  conducerea PSD pentru a sublinia riscul la care se supun cu toții dacă susțin această aventură. PSD va rămâne  fără aproape 30 din  actualii parlamentari, după ce aceștia fie  au obținut mandate de primari, fie  vor  fi instalați în fruntea unor CJ-uri.  Cel puțin alți zece parlamentari UNPR și ALDE vor părăsi în următoarele zile  actuala legislatură pentru  mandate de aleși locali similare. Un motiv în plus ca Dragnea să ceară colegilor săi de partid răbdare și mobilizare până după  parlamentare, pentru a culege  împreună apoi  foloasele.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.