Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul lui Dragnea de control al SRI și SIE. O nouă piesă în angrenaj

www.max-media.ro
SIE

Conducerea PSD  consfințește miercuri, în cadrul unui plen reunit  al Parlamentului ce va   fi convocat  în această  după amiază,  controlul deplin a supra  comisiilor de control a celor  două servicii de informații.  Și nu doar  atât.  Printr-un  nou proiect de lege  ce  propune mărirea  numărului de membri de la  cinci la șapte și care are  toate  șansele să fie adoptat în perioada  următoare,  Liviu Dragnea își  asigura sprijinul PMP și majoritatea în comisia SIE.

Ministrul Justiției vorbeşte despre REVOCAREA şefei DNA

Pentru  șefia comisiei SIE,  liberalii au pretins că au acest drept, în baza unei cutume mai vechi, conform căreia  comisia SRI o ia  Puterea, în timp ce conducerea celeilalte comisii parlamentare de control revine Opoziției. "Vreau ca PSD să conducă şi Comisia SIE. Cutuma de ani de zile, în ceea ce priveşte aceste două servicii, a fost ruptă de preşedintele Iohannis. A propus şi la SRI şi la SRI doi membri PNL'', a sunat răspunsul lui Dragnea la  aceste cereri.

Cu forul de control al  SRI  adus sub ascultare prin instalarea lui Adrian Țuțuianu și prin sprijinul nemijlocit  al UDMR, Dragnea nu vrea să lase  nici  cealaltă comisie de  control a SIE  înafara  sferei sale de influență. Deja, prin intermediul  comisiei SRI a a transmis   un mesaj  fără  echivoc către serviciul condus de Eduard  Hellvig: e un nou actor  pe scenă și are toate  pârghiile  necesare pentru a pune  jugul pe grumazul  SRI,  inclusiv  prin modificarea în parlament  a legilor de funcționare și organizare a serviciilor de informații, dacă accesele de independență  ale conducerii acestui serviciu  vor  continua  să se manifeste.  Prin aceeași tactică,  șeful PSD vrea să le arate pisica și celor din SIE.

Astăzi, la ora  17.00,  cele  două  Birouri  Permanente ale  camerelor parlamentului se  vor  întruni pentru a convpca   pentrua  doua  zi un plen reunit  dedicat  fixării  componenței comisiei pentru revoluționari și pentru comisia SIE. În acest moment,  un proiect legislativ  susținut de către deputaţii Marcel Ciolacu (PSD), Gheorghe Nicolăescu (PNL), Ilie Barna (USR), Korodi Attila (UDMR), Constantin Avram (ALDE) şi Eugen Tomac (PMP) se  află  deja  în procedură parlamentară la comisiile Camerei Deputaților. Astăzi ar trebuie să primească raport  din  partea  comisiei de apărare. Actul normativ  propune ca  din comisia SIE  să facă parte patru deputaţi şi trei senatori, faţă de trei deputaţi şi doi senatori, câţi sunt acum.

Comisia Europeană, AVERTISMENT DUR pentru Guvernul Grindeanu: 'Există un RISC CLAR'

În expunerea de motive se precizează că din comisia de control al activităţii SRI fac parte nouă parlamentari, iar cum cele două Servicii au activitate similară, se impune mărirea numărului de membri şi în cazul SIE. Cu  proiectul de lege  intrat în linie dreaptă, Dragnea nu mai este însă dispus să aștepte  adoptarea   acestuia și la Senat  și promulgarea  de către președintele Klaus  Iohannis.

Potrivit unor surse parlamentare, mâine, în plenul reunit, se va  vota  componența comisiei SIE, pe prevederile actuale,  rămânând ca  restul de două locuri să fie  completate cu reprezentanți din partea  PMP și UDMR, după adoptarea  noii legi, în conformitate cu principiul algoritmului parlamentar. Graba lui Dragnea este  dictată și de presiunile  intensificate de ALDE ca  această comisie să fie controlată de  președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.  Dragnea  l-a refuzat  deja,  pe motiv  că un președinte de cameră nu poate cumula și calitatea de președinte de comisie.

Pentru  șefia acestei comisii, Dragnea  l-a  pregătit pe Mihai Weber, deputat de Gorj PSD de Gorj, aflat la al doilea mandat. Weber a mai făcut parte din Comisia de control SIE şi în legislatura 2012-2016. De profesie inginer, el a lucrat la începutul anilor `90 la Mirfo Târgu Jiu. A absolvit cursuri scurte la Institutul Diplomatic Român şi la Universitatea Naţională de Apărare şi este doctorand la Universitatea Valahia din Târgovişte. Este acţionar la o firmă care deţine un service auto, Pro Auto Logistics, soţia sa fiind fost inspector la Garda de Mediu.

Dorel Căprar, deputat PSD, ar urma să fie propus în Comisia SIE. Este deputat PSD de Arad şi se află la al doilea mandat în Parlament şi a fost secretarul Comisiei de Control al SIE din 2015. A fost numit şi preşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor în actuala legislatură. Căprar a fost consilier judeţean şi local la Arad, din partea PSD, organizaţie judeţeană pe care o conduce. Este fost judokan de performanţă şi a lucrat la începuturile carierei la Conel, ca mecanic, şofer sau tehnician. A studiat dreptul şi marketingul. A fost asociat la firma de construcţii Von Meister din Arad, unde soţia sa lucrează încă. Este asociat la firma de transport internaţional West Cargo din Arad, aflată în insolvenţă.

Operațiunea Colectarea de documente la USR. Problema finanțării ilegale a detonat BOMBA

Din partea Opoziției, liberalii îl susțin pe deputatul Răzvan Prișcă, iar cei de la USR pe deputatul Nicu Fălcoi. Pentru cel de-al  cincilea  loc,  UDMR a  fost  de acord  să-l cedeze grupului minorităților, de vreme ce   au un reprezentant în cealaltă comisie, de control a SRI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.