Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planul PNL de avarie pentru o nouă guvernare Cioloș. Tactica șantajului și jocul Cotroceniului

iohannis gorghiu

Plasaţi de mai toate sondajele sub pragul crucial de 30%, liberalii îşi pregătesc planul de rezervă pentru a intra pe uşa din spate a Palatul Victoria. În cel mai pesimist scenariu, speranţele  conducerii PNL se leagă de numele preşedintelui Klaus Iohannis şi de modul în care acesta se va folosi de prerorgativele prezidenţiale  pentru a pune beţe  în roate  intenţiilor PSD de a  impune premierul , având în spate o majoritate parlamentară construită cu ALDE.

Vezi și: Iohannis poate avea premierul pe care și-l dorește

Vezi și: Prima UMILINȚĂ pentru Dacian Cioloș la Antena 3: Ce i-a făcut Mihai Gâdea/ VIDEO

Vezi și: A doua UMILINȚĂ suferită de Dacian Cioloș la Antena 3: La ce l-a supus Mihai Gâdea / VIDEO

În cazul unei prezenţe scăzute la urne, în jur de 40% a românilor cu drept de vot, liberalii pot spune adio  sceneriului   de constituire a unei majoriotăţi parlamentare,  împreună cu USR, PNP şi  UDMR. O rată scăzută a acestui indicator defavorizează îndeosebi partidele de pe dreapta eşechierului politic şi avantajează PSD, al cărui  bazin electoral tradiţional este mai stabil şi mai disciplinat. 

Oficial, în mod  public, conducerea PNL continuă  să facă pariuri optimiste. "Vom obţine un scor suficient de bun pentru ca PNL să guverneze. Vom avea un scor cu trei în faţă. Nu voi comenta sondajele. Sunt manipulatoare. Dacă mă luam dupa exit-poll-uri, aveam doar păr alb. La ora 23-24 o să vă anunț cu cine facem guvernarea. Scorul PNL va fi peste 30 de procente. Eu voi câștiga aceste alegeri", a susţinut recent Gorghiu la Realitatea TV.

În fapt însă, liberalii şi-au construit deja planul de avarie pentru impunerea unui guvern minoritar avându-l în frunte pe Dacian Cioloş a cărui susţinere parlamentară să fie ulterior consolidată prin atragerea de parlamentari migratori de la alte partide, susţin surse din conducerea PNL. Totul depinde de comportamentulocupantului scaunului prezidenţial din Cotroceni.  "Dacă  doreşte  să-şi  vadă materalizat proiectul pe 10 ani şi  să aibă încă o şansă la un nou mandat, pentru Klaus Iohannis este vital să devină preşedinte-jucător şi să  mizeze pe cartea lui Cioloş şi pe  ameninţarea anticipatelor", ne-a dezvăluit un prim-vice liberal  miezul acestei variante de acţiune. 

Astfel, în cazul în care Dragnea şi aliaţii săi vor veni pe cai mari la consultările pentru constituirea unui nou Guvern, liberalii se aşteaptă ca preşedintele  să nu ţină  cont de propunerea de premier social-democrată şi să înainteze  noului legislativ nominalizarea lui dacian Cioloş pentru acest post. Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate invalida doar de două ori  propunerea venită de la Cotroceni pentru  şefia  viitorului Executiv. Al doilea  refuz consecutiv ar echivala însă cu declanşarea alegerilor anticipate,  o ameninţare pe care liberalii  vor  să o folosească în beneficiul lor. "Noii parlamentari  au investit  timp şi bani serioşi pentru a fi aleşi ca deputaţi şi senatori. Nu o să-i vezi înghesuindu-se să respingă a doua propunere de prim-ministru în aceste condiţii. Anticipatele nu le oferă nici măcar garanţia recuperării investiţiei iniţiale şi nici siguranţa că vor figura pe aceleaşi locuri eligibile. Cel mai probabil  parlamentarii social-democraţii şi cei din ALDE nu-și vor risca mandatele proaspăt câștigate și vor  forţa mâna lui Dragnea şi a lui Tăriceanui să accepte validarea unui guvern minoritar", susţin sursele citate.

Pe de altă parte,  social-democrații nu rămân sensibili la această amenințare de care sunt pe deplin conștienți. Deocamdată, liderii PSD caută  să  folosească  în campania tema "blocajului constituțional"  pe care  l-ar putea provoca   tactica tandemului PNL - Klaus Iohannis. Potrivit însăunor  surse social-democrate,  Cotroceniul ar  risca mult   dacă ar merge pe acest drum, deoarece oferă pretextul ideal necesar inițierii unei noi tentative de  suspendare din funcție  a  președintelui  în exercițiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.