Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Planurile Gabrielei Firea pentru educaţia din Capitală

F. P.
firea educatie

Dezvoltarea unui program after school la nivelul unităţilor de învăţământ din Bucureşti reprezintă o prioritate pornind de la numărul insuficient de şcoli cu program prelungit, a declarat marţi senatoarea Gabriela Firea, candidatul PSD+UNPR la Primăria Capitalei, într-o dezbatere care a avut loc la Parlament, context în care şi-a prezentat programul în domeniul Educaţiei. 

"Unităţile de învăţământ din Bucureşti au organizat, în ultimii ani, centre specifice de tip after school sau au implementat programe de tip şcoală după şcoală. Din păcate, numărul acestora nu este suficient pentru a cuprinde toţi copiii înscrişi în sistemul de învăţământ", a afirmat Gabriela Firea.

Vezi AICI oferta Gabrielei Firea în domeniul educaţiei! (.pdf)

Ea propune cartografierea tuturor serviciilor existente, (...) apoi amenajarea la fiecare şcoală a unui after school, în funcţie de infrastructura existentă, fie prin "organizarea în săli de clasă care pot fi adaptate, fie construcţia de after school în cazul în care există teren în curtea şcolii". 

"Investiţia poate fi făcută prin accesarea de fonduri europene, dar şi din fondurile proprii ale Primăriei Capitalei, împreună cu primăriile de sector. (...) Insist aici pentru modificarea Legii Capitalei, care să permită parteneriate şi de ordin financiar între PMB şi primăriile de sector. (...) Prin aceste parteneriate permise de lege, între Primăria Capitalei şi primăriile de sector, se ajunge la o uniformizare în sensul bun al cuvântului a serviciilor de educaţie pentru toţi copiii", a menţionat Firea.

Ea a vorbit, de asemenea, despre implicarea ONG-urilor din domeniul protecţiei drepturilor copilului, care oferă deja servicii de tip after school copiilor proveniţi din familii vulnerabile social, acolo unde nu există infrastructura necesară. 

Firea propune, totodată, ca soluţii pentru extinderea programului "identificarea locaţiilor aparţinând unităţii administrativ-teritoriale din preajma şcolilor pentru amenajarea de unităţi after school" şi "încurajarea companiilor private şi dezvoltatorilor imobiliari de clădiri de birouri de a include after school în viitoarele lor proiecte de dezvoltare". 

"În cadrul unităţilor after school, autorităţile administraţiei publice locale vor trebui să se asigure că oferă: masă caldă gratuită, posibilităţi de odihnă şcolarilor mici, supraveghere lecţiilor şi cel puţin o activitate practică în fiecare săptămână", a completat Firea. 

O altă soluţie în sprijinul părinţilor o reprezintă un proiect care include "construirea a 20 de grădiniţe cu program prelungit, cu o capacitate totală de 2.500 de locuri, în special pentru copiii cu vârste cuprinse între patru şi cinci ani, în toate sectoarele din Capitală". 

"Primăria Capitalei dispune, în acest moment, de terenuri, astfel încât nu ne rămâne decât să începem negocierile cu BEI pentru contractarea unui împrumut", a completat Firea. 

Candidatul PSD+UNPR la Primăria Capitalei a menţionat între priorităţile programului său şi necesitatea reabilitării unităţilor de învăţământ în cadrul unui parteneriat care să implice, alături de PMB, şi IŞMB şi MEC. 

"Nu putem să ne dezvoltăm în domeniul educaţiei, dacă vrem să-i dăm importanţa cuvenită, (...) decât dacă ataşăm la bugetul local existent, la capitolul cheltuieli pentru educaţie, atragerea de fonduri europene. Ea s-a făcut într-o foarte mică măsură. (...) Până în prezent, în Bucureşti au fost reabilitate, prin programul BEI, 101 şcoli. Lucrările sunt terminate în mare parte, doar la trei dintre acestea procesul de reabilitare nu a fost finalizat sută la sută. În calitate de primar general voi face toate demersurile pentru a obţine fonduri externe pentru reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor din Capitală", a declarat Firea. 

Pentru combaterea violenţei în şcoli, Firea consideră ca fiind vitală prezenţa unui psiholog în toate unităţile de învăţământ şi, ca o altă prioritate, asigurarea unui serviciu permanent pe durata cursurilor de către un medic şi un asistent la nivelul fiecărui cabinet şcolar medical din Bucureşti. Totodată, ea propune şi dotarea cât mai multor şcoli cu cabinete medicale de stomatologie. 

"Vom solicita Guvernului ca toate cluburile sportive şcolare, precum şi cluburile copiilor de la nivelul sectoarelor să treacă în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti", a afirmat Firea. 

Un alt proiect propus de candidatul PSD vizează construirea unui complex multifuncţional la care copii şi tineri să aibă acces gratuit la activităţi extraşcolare, construcţie care să includă o sală de sport de nivel competiţional, patinoar, bazin de înot, sală de spectacole şi săli de curs. 

La dezbatere au participat, între alţii, reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ, directori de şcoli şi licee, reprezentanţi ai studenţilor, precum şi foştii miniştri ai Educaţiei Ecaterina Andronescu şi Mihnea Costoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.