Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Platforma delirului şi extravaganţelor din USR

Inquam Photos / Octav Ganea
usr nicusor ghinea clitilde Inquam Photos

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

Adevarul:

USR abia ce împlineşte un an şi a produs câteva nedumeriri, ca să folosim eufemisme blânde. Un caz aproape excepţional e cel al senatorului Dîrcă. Avocat şi reprezentant al USR în comisia juridică, domnul Dîrcă a plecat la Bruxelles cu mesajul anticorupţie al partidului şi s-a întors cu febra naţionalistă a PSD-ului. La finalul discursului său pro-MCV, din cadrul Comisiei LIBE, senatorul Dîrcă a introdus un paragraf pe care a încercat să-l ascundă ulterior şi prin care susţinea că Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar fi trebuit să se închidă. Stupefacţie! De la Bruxelles la Bucureşti. Partidul pe care Nicuşor Dan îl dorea anticorupţie eşua tocmai la acest capitol. Senatorul Dîrcă a scăpat nevătămat cu ajutorul protecţiei din partea lui Nicuşor Dan.
Al doilea caz este cel al deputatului Adrian Dohotaru, care a ieşit în decor cu o declaraţie care punea în discuţie achiziţia rachetelor Patriot de către România, deşi USR avea în programul propriu susţinerea alocării bugetului de 2% pentru apărare şi întărirea dimensiunii euro-atlantice a României. Două aspecte merită menţionate aici. Prima a fost scuza grupării nicuşoriste prin care Dohotaru nu a făcut decât să pună în discuţie o chestiune care merită dezbătută public. Problema gravă aici e că Adrian Dohotaru nu e analist militar, editorialist sau simplu membru al societăţii civile. E parlamentar al unui partid care avea deja o linie politică stabilită. Dacă simţea nevoia să discute situaţia achiziţiei, o putea face în partid şi să lămurească acolo nedumeririle. Alegerea permanentă a declaraţiilor pe proprie conştiinţă denotă neprofesionalism şi cacofonie politică. A scăpat şi el cu ajutor din partea lui Nicuşor Dan.
Oculta figură a finanţelor partidului, Matei Păun. Dacă îl auzi cum declară că nu are nicio legătură cu USR, că e un simplu susţinător, mai că îţi vine să îi desenezi o mustaţă şi să-ţi spui că e Liviu Dragnea. Aşa de convingător neagă că ar avea acţiuni la purtător la USR. Apropiat de Nicuşor Dan, Matei Păun este cel pentru care a fost eliminat din partid Sergiu Moroianu, prietenul din tinereţe al lui lui Nicuşor Dan, soţul lui Clotilde Armand şi cel care conducea comisia de etică a USR. Spectaculos. Să nu ai nicio legătură cu acest partid şi să reuşeşti o astfel de performanţă e o realizare cu care puţină lume se poate lăuda în politică. Rămâne o umbră de îndoială asupra lui şi a relaţiei pe care o are cu Nicuşor Dan. Lipsa de clarificări îndreptăţeşte orice suspiciune. (Mai multe detalii AICI)

Hotnews:

Negociatorii britanici si ai UE s-au intalnit luni, promitand sa se "apuce de treaba" in prima runda de discutii privind termenii divortului Marii Britanici de Uniunea Europeana. Procesul de negociere s-ar putea termina in doi ani (in scenariul optimist), adica intr-o perioada in care tara noastra s-ar afla la presedintia UE. Exista voci care sugereaza insa ca negocierile s-ar putea intinde chiar si 10 ani, UE dorind sa descurajeze initiative similare ale altor tari.
"Implicatiile inca dificil de estimat ale procesului de iesire din UE a Regatului Unit contribuie la majorarea incertitudinii privind crestere economica la nivel european si, in special, in cazul anumitor state cu legaturi stranse cu economia britanica. Economia britanica a cunoscut o crestere economica peste asteptari in anul 2016 (2%), pe fondul avansului sustinut al cererii interne care a contrabalansat socul produs de votul in favoarea Brexit", se arata intr-un raport BNR care analizeaza implicatiile Brexit asupra economiei romanesti.
Iata opt posibile efecte ale Brexitului asupra Romaniei, analizate de expertii Bancii Centrale:
- Pe termen mediu, implicatia negativa, directa si previzibila, a Brexit-ului este scaderea bugetului european si implicit a fondurilor structurale.
- Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a expus 5 scenarii cu privire la perspectivele Uniunii Europene dupa iesirea Marii Britanii. Cele cinci scenarii includ situatii diferite, pornind de la o relaxare a gradului de integrare a statelor (care reprezinta o limitare a proiectului european la piata unica), pana la o integrare mai avansata (care ar presupune centralizarea competentelor de decizie la nivelul UE). Aceste optiuni au fost publicate intr-o Carte Alba, alaturi de principalele provocari ale UE identificate pentru urmatorul deceniu, in principal: neincrederea in procesul globalizarii, impactul noilor tehnologii asupra societatii si amplificarea miscarilor populiste. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Un număr tot mai mare de nemţi sunt prinşi în capcana sărăciei, alegând să trăiască din ajutoare de la stat pentru că dacă ar munci veniturile le-ar fi mai reduse.
Potrivit Cologne Institute for Economic Research, în Bremen, una dintre cele mai sărace regiuni ale Germaniei, unu din patru adulţi şi unu din trei copii sunt consideraţi săraci. De asemenea, puterea de cumpărare de acolo este cea mai scăzută din Germania. Dezbaterea privitoare la sărăcie şi inegalitate este una aprinsă. Germania este cea mai puternică economie europeană. Şomajul se situează la minime record, iar salariile sunt în creştere.
În raportul său anual privitor la sărăcie, Paritatischer Wohlfahrtsverband, o aso­ciaţie naţională germană, arată că rata nemţilor aflaţi în pragul sărăciei este la cel mai ridicat nivel de la reunificare, 15,7%. Pensionarii, părinţii singuri, copiii şi şomerii pe termen lung constituie categoriile cu cel mai ridicat risc. În Oslebshausen, unul dintre cele mai sărace districte din Bremen, şomajul se situea­ză la aproximativ 80%. Totuşi, comu­ni­tatea s-a reunit în jurul centrului de re­creere, o oază pentru copii şi părinţi, care se ajută reciproc. Unul dintre lucrătorii social de acolo, Katja Dreher, spune că a ales să tră­iască în Oslebshausen pentru simţul co­munităţii puternic şi chiriile scăzute. După ce a fost nevoită să-şi părăsească locul de muncă din cauza unor probleme de sănă­tate, aceasta trăieşte acum din ajutoare so­ciale şi-şi completează veniturile admi­nistrând magazinul de schimburi de haine al districtului.  Dreher spune că ar vrea să mun­cească din nou, dar a realizat că-i este mai bine în situaţia actuală. „E păcat. Să mun­ceşti nu este un lucru rău, oamenii ar trebui să muncească. Am cântărit dacă să mun­cesc din nou sau nu, dar într-un final trebuie să mă gândesc la cum îmi este mie mai bine.“ (Mai multe detalii AICI)

Digisport:

După ce Roger Federer a devenit primul jucător din istorie care triumfă de opt ori la Wimbledon, Cristian Tudor Popescu a înșirat mai multe metafore, prin care a încercat să-l caracterizeze pe ”maestrul elvețian”.
Jurnalistul l-a numit pe ”FedEx”, drept ”prințul Aripă de Lebădă”, ”Picasso al picturii pe aer”, ”îngerul ierbii”, ”geometrul cerului” și ”regele Roiger”, într-un editorial cu titlul ”Federer - tăcerea îngerilor”, publicat pe republica.ro.
”În vuietul anilor, Roger Federer lasă nu numai adversarii, lasă și cuvintele fără grai. Cred că astăzi, când a câștigat pentru a 8-a oară Wimbledon și al 19-lea Grand Slam, astăzi, când tenisul geme de icnete și zbierete însoțind bubuitul mingilor, nu-mi mai rămâne să vorbesc decât despre tăcerea lui Federer.
În cei 17 ani de când îl privesc și scriu despre el, nu l-am auzit scoțând vreun sunet nici în cele mai lungi și încrâncenate raliuri. Murray țipă ca înjunghiat când fuge la o scurtă, Djokovic parcă strigă după mama lui când se întinde în disperare la minge, Nadal urlă când servește de parcă ar da cuiva cu ciocanul în cap.
În timpul punctului, Federer e mut. Doar când îl câștigă, scoate uneori un strigăt scurt și își spune „Komm jetzt!”. Federer e, fără îndoială, Domnul Tenis al tuturor timpurilor și pentru că joacă tenis fără zgomot, cum se juca pe vremea lui Big Bill Tilden sau Rod Laver, când orice deschidere a gurii adăugată loviturii era considerată nesportivitate, mitocănie.
Federer pictează pe aer, și pictorul nu icnește când lucrează...
Există sporturi cu mingea în care obiectul rotund e mai cu seamă lovit, cum ar fi fotbalul, voleiul, golful sau tenisul. În altele, baschet, handbal sau polo, mingea e mai mult aruncată. Federer e singurul jucător de tenis care lovește mingea de parcă o aruncă. Ea rămâne o fracțiune de secundă în plus în corzile rachetei, ca și cum n-ar vrea să se despartă de el...”, a scris Cristian Tudor Popescu. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.