Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pleacă Laura Codruța Kovesi de la DNA pentru funcția din Luxemburg? Decizia luată la nivelul UE

kovesi bilant

Laura Codruța Kovesi ar putea lăsa funcția de șefă a DNA pentru una de procuror șef la o nouă instituție europeană. Douăzeci de state membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, au convenit joi să participe la crearea unui 'Parchet european' specializat în combaterea fraudelor legate de TVA şi de fondurile europene, transmite Reuters.

Biroul Procurorului Public European (EPPO) va avea sediul la Luxemburg şi se va ocupa de cazurile transfrontaliere pe care adesea procurorii naţionali le consideră dificil de urmărit. Se estimează că EPPO va fi operaţional începând din anul 2020, scrie agerpres.ro.

Citește și: Lovitură de proporții pentru Radu Moraru! Din ce motiv a fost DAT AFARĂ de la Nașul TV

Concret, EPPO va avea un birou central în Luxemburg, care îi va reuni pe procurorii europeni (câte unul pentru fiecare stat membru participant), dar va avea şi o structură descentralizată, cu ''procurori europeni delegaţi'' în statele membre. Parchetul va viza îndeosebi fraudele în cazul fondurilor structurale europene şi va avea de asemenea competenţe în ce priveşte depistarea fraudelor transfrontaliere cu TVA, pentru sume ce depăşesc 10 milioane de euro. Potrivit Comisiei Europene, autorităţile publice din statele membre pierd anual venituri de cel puţin 50 miliarde de euro din TVA din cauza acestui timp de fraude.

''A fost nevoie 20 de ani pentru a face acest birou şi, deşi el nu este deocamdată un FBI european, acesta este totuşi un pas important'', a menţionat organizaţia Transparency International într-o declaraţie.

Citește și: Comisia Europeană le-a spus „NU” autorităților române! În ce problemă ne-a refuzat UE

Ţările care nu au semnat joi acordul privind crearea EPPO sunt Danemarca, Irlanda, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Suedia şi Ungaria, dar ele se pot alătura ulterior în orice moment acestei iniţiative. Această procedură europeană a cooperării consolidate permite surmontarea opoziţiei unor state din UE în domenii care nu sunt exclusiv de competenţă comunitară, autorizând un grup de ţări membre să adopte decizii care nu se aplică decât în cazul lor, chiar dacă alte state pot să li se alăture ulterior.

La 5 octombrie, Parlamentul European a aprobat un text în baza căruia 20 de ţări membre ale Uniunii Europene vor participa începând din anul 2020 în cadrul acestui ''Parchet european'' specializat în combaterea fraudelor legate de TVA şi de fondurile structurale europene.

Citește și: O nouă televiziune intră în forță pe piața din România! Când se lansează și ce va oferi

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat în luna septembrie că EPPO ar trebui să aibă printre responsabilităţile sale şi urmărirea cazurilor de terorism transfrontalier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.