Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PMP: Protestele din diaspora vor fi mult mai mari decât în 2014

facebook.com
tomac

Faptul că PSD-ul nu s-a pronunţat până acum pe tema votului în diaspora la alegerile parlamentare arată "caracterul său duplicitar", declară preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, deputat de diaspora. El speră ca Guvernul Cioloş "să aibă curaj" şi să modifice legea actuală.

Eugen Tomac speră ca "Guvernul să aibă curaj şi să modifice printr-o Ordonanţă de Urgenţă această lege, care limitează practic dreptul la vot în străinătate, o lege gândită prost, concepută prost, fără dezbatere, fără consultare, fără o analiză serioasă a impactului, făcută de pe o zi pe alta, la presiunea PNL şi PSD".

Deputatul precizează, la RFI, că "românii nu s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă, pentru că procedura este extrem de greoaie. Până şi Republica Moldova îşi înregistrează cetăţenii în Registrul Electoral, pentru cetăţenii care votează în străinătate, electronic. Această opţiune în prezent, prin legea actuală, lipseşte cu desăvârşire. Mai mult decât atât, se desfiinţează toate secţiile care erau înfiinţate opţional, pe lângă misiunile diplomatice, conform legii actuale, practic numai la solicitarea cetăţenilor români se pot înfiinţa secţii de vot peste hotare în afara misiunilor diplomatice, ceea ce înseamnă că în comparaţie cu alegerile parlamentare din 2012, respectiv prezidenţiale din 2014, numărul secţiilor de vot se reduce cu 200".

Ce trebuie să facă Executivul? "Sunt două chestiuni concrete pe care trebuie să le facă Guvernul în următoarea perioadă. În primul rând, să le permită cetăţenilor români să se înregistreze electronic. În al doilea rând, să permită Ministerului de Externe, ca şi în cazurile precedente, să poată înfiinţa prin ordin al ministrului de Externe secţii de vot, peste tot acolo unde se impune", spune parlamentarul.

Eugen Tomac acuză PSD-ul de duplicitate: "Faptul că PSD-ul până la această oră nu s-a pronunţat pe marginea acestui subiect arată caracterul său duplicitar în ceea ce priveşte relaţia cu cetăţenii români de peste hotare. Liviu Dragnea şi-a asumat acest proiect, care demonstrează foarte clar, prin prevederile pe care le conţine legea, că mai mult îngrădeşte dreptul la vot, decât încurajează participarea. Deci este foarte important să ştim dacă partidul cu cei mai mulţi parlamentari susţine sau nu modificarea legii, pentru că presiunile asupra Guvernului în ceea ce priveşte această chestiune sunt foarte mari şi sper ca domnul premier să aibă suficientă tărie în a modifica, pentru că în caz contrar, ne vom trezi cu proteste mult mai mari decât cele pe care le-am avut în 2014, la alegerile prezidenţiale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.