Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Trei, Doamne, și toți trei!

Ludovic Orban

De la începutul acestui an și până la congres, PNL a reprezentat o umbră palidă a ceea ce aștepta opinia publică de la el. Cu o guvernare care a gafat pe bandă rulantă, munca liberalilor era pe jumătate făcută. Din echipa acestora însă au părut să lipsească mințile limpezi și vocile puternice. Meciul adevărat pe care liberalii s-au concentrat în prima jumătate a anului 2017 a fost despre care va fi prima echipa de conducere aleasă de membrii partidului și nu impusă, de la momentul fuziunii dintre PNL și PDL. Au fost mai multe voci, printre care și a mea, care au zis că după congres vom vedea o altă față a liberalilor.

Ce s-a întâmplat între timp?

A trecut și Congresul iar noua echipă de conducere s-a instalat confortabil la cârma partidului. Printre două festivaluri rurale, Ludovic Orban a mai punctat pe ici-colo. Prea puțin însă pentru liderul vocal și bătăios care poate fi.

Dincolo de luările de cuvânt, de mesajele și comunicatele de presă de care un partid aflat în opoziție poate să se folosească, PNL trebuie să demonstreze prin propriile-i acțiuni că reprezintă o alternativă valabilă la PSD. Primul test cu adevărat important al liberalilor, sub conducerea lui Orban, a fost reprezentat de ședința Comisiei de Administrație privind proiectul votului în două tururi pentru primari.

Pe principiul „Trei, Doamne, și toți trei!”, senatorii liberali din Comisie, Cornel Popa, Răducu Filipescu și Dumitru Cătălin Toma nu au reușit să susțină proiectul votului în două tururi, ironia sorții făcând ca acesta să fie inițiat tocmai de către colegii lor de partid. E jenant ca reprezentanții unei formațiuni politice să nu susțină proiectul propriu, dar cu atât mai jenant cu cât vorbim despre o temă esențială pentru șansa dreptei de a câștiga localele din 2020.

Și dacă ați crezut că povestea nu poate deveni mai tragică de atât, ei bine, v-ați înșelat. Doi dintre cei senatori liberali din Comisie au absentat. Motivul? Putem doar să speculăm că septembrie încă seamănă cu august. Însă și ultima speranță a liberalilor din Comisie a capitulat în mod tragic, abținându-se de la vot. Ireal amatorism. Pentru că tema e atât de avantajoasă pentru opoziție încât cei trei liberali nu pot fi acuzați nici măcar de înțelegeri ascunse cu puterea. Pur și simplu nu există preț pentru așa ceva.

Conducerea PNL pregătește sancțiuni pentru cei trei liberali. Însă rețeta aceasta reactivă nu va aduce niciodată cele mai bune rezultate. Rețeta activă ar fi fost ca cineva să îi sune înainte de ședință și să se asigure că cei implicați vor fi prezenți și vor vota așa cum trebuie. Dar, cum spuneam: Septembrie încă seamănă cu august. Cât despre PNL-ul de azi, seamănă cu orice numai cu un partid serios de opoziție nu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.