Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL a pierdut România/ COMENTARIU

criza-310x165

Este oficial. S-au definitivat toate negocierile. S-au tras toate liniile posibile. În toate județele. Victoria istorică a liberalilor, despre care vorbea domnul Vasile Blaga imediat după alegerile locale, s-a transformat într-un eșec istoric. Exact cum prognozam. PNL nu a izbutit să facă majorități în consilii decât în nouă județe. Atâta tot.

Nu mai are un scor aproape egal cu cel al PSD, cum încercau liberalii să ne garanteze în funcție de rezultatul aritmetic al voturilor. Avertizam de atunci că rezultatul final va fi diferit. Și că el va fi condiționat de capacitatea de a negocia. Și de compatibilitatea, la nivel județean, a partidelor. Iată că situația finală este răsturnată. Și asta doar dacă luăm în calcul județele. Pe număr de localități, în funcție de importanța lor, nu s-a făcut încă o sinteză. Dar când se va face, ea va arată și mai rău pentru liberali.

Citește și: Mai tari decât Einstein: Ei sunt cei mai deștepți actori și artiști din lume

Că să înțelegem mai bine ceea ce liberalii nu au înțeles sau s-au făcut că nu înțeleg atunci când se felicitau reciproc după alegeri, îi vom oferi cititorului un raționament simplu. Partidul Mișcarea Populară, care a avut un scor rușinos, cel puțin în raport cu pretențiile lui Traian Băsescu, plasându-se sub pragul psihologic de 5%, a reușit totuși ca, prin negocieri, în diferite județe, să ajungă la egalitate cu PNL din punctul de vedere al majorităților în consiliile județene. PNL are poziții de conducere în nouă județe, iar PMP tot în nouă județe. UDMR, în legătură cu care se exprima chiar îngrijorarea că nu atinge pragul electoral și s-ar putea să aibă probleme la toamnă, a reușit, prin negocieri când cu PSD, când cu PNL, să se regăsească în opt majorități. Iar ALDE a trecut, din această perspectivă, în poziția a doua.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că, la nivelul consiliilor județene, conform ierarhiei acestor majorități, PSD împreună cu ALDE conduc detașat. Și atenție, Bucureștiul nici măcar nu  fost luat în calcul. Nici Capitala în sine și nici fiecare sector care, sub aspect electoral, valorează cât un județ.

Vezi și: David Cameron face anunțul mult așteptat după Brexit: 'Nu declanșăm acest articol'

Aceste majorități la nivel județean, cărora li se vor adăuga majoritățile din orașele mari, mici mijlocii și din comune, asigură muniția necesară pentru competiția electorală cea mai importantă, a alegerilor legislative. În politică, este o regulă care funcționează aproape implacabil. Și anume că, în funcție de rezultatele localelor, partidele se plasează ierarhic și în ceea ce privește ponderea în viitorul Parlament. În general, câștigătorul are tendința de a lua tot. Ceea ce înseamnă că asemenea proporții se vor modifică, pentru partidele care au câștigat localele, în sus, iar pentru partidele care au pierdut localele, în jos.

Se prefigurează deci, după dezastrul de la locale, un hiper-dezastru, pentru PNL, la alegerile legislative. Nu este deloc exclus ca, dacă lucrurile continuă astfel, PSD împreună cu ALDE să obțină peste 50%. Iar dacă acest proiect este prea ambițios, putem estima un 40-45%. Asta înseamnă, nici mai mult, nici mai puțin, că încă un ciclu electoral, sau măcar o parte a acestui ciclu, PNL se va plasa în afara guvernării. Iar lui Klaus Iohannis îi va fi extrem de greu să desemneze un premier din altă parte decât din PSD.

Citește și: Doamne, mare Ți-e grădina! I-a dat ca surdu’n clopot: Au fost filmați când făceau sex în clopotniță / VIDEO

După cum se vede, ceea ce se prefigura, după victoria spectaculoasă, la prezidențiale, a lui Klaus Iohannis, a deveni un mare succes al liberalilor pe scena politică s-a transformat și este pe cale să se tranforme într-un eșec de mari proporții.

Dacă nici în acest moment liberalii nu înțeleg că trebuie să-și schimbe fundamental politica în raport cu principalele instituții ale statului, iclusiv cu cea prezidențială și mai ales în raport cu proiectul de țară, atunci totul este, pentru ei, pierdut. Dar înainte de a schimba politica, trebuie sancționată conducerea. Și înainte a fi sancționată întreaga conducere, fuziunea este obligatoriu să se producă până capăt. Și prin asumarea curajoasă a tuturor riscurilor.

Vezi și: SURSE - Fuziunea PNL-UNPR este în AER: schimbare de macaz la liberali

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.