Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL are nevoie de ceva mai mult

Liberalii își doresc să obțină guvernarea. Au plecat în campanie cu un asset important, Dacian Cioloș. Premierul tehnocrat s-a lansat într-un joc electoral fără a fi însă foarte convingător. Vrea să fie și omul care își respectă promisiunea de la începutul mandatului - nu va intra într-un partid politic - dar în același timp vrea să susțină forța politică care i-ar putea oferi un nou mandat la Palatul Victoria.

Este oare de ajuns lipirea imaginii lui Cioloș de PNL prin afișe și câteva apariții la evenimentele PNL?

De această campanie electorală depinde totul. Liberalii au nevoie de un scor în jurul cifrei de 32% pentru a-i oferi lui Iohannis posibilitatea de a-l desemna pe Cioloș.

În condițiile actuale, cu o campanie electorală aproape invizibilă, este foarte greu pentru liberali să își păstreze scorul obținut la alegerile locale. Atunci, funcționau motorașele locale, primarii, care trăgeau pentru interesul propriu. Acum, cu o campanie care se face la nivel național, cu o implementare la nivel județean, trebuie să iei în calcul faptul că motorașele din locale - candidații pentru postul de primar și primarii aleși - vor funcționa la parametri mult mai reduși.

Constatăm după prima săptămână de campanie că PSD are clipuri publicitate redate de televiziuni, liberalii nu. În online, nu există la nivelul liberalilor o campanie centrală, la social democrați avem celebra campanie ”Îndrăznește să crezi în România”.

Cioloș rămâne doar pe afișe, liderii centrali PNL s-au dus în județe și își fac propria campanie. Nu există o temă centrală de campanie, nu există un război politic care să poată polariza lupta între PSD și PNL.

Nu avem o confruntare de programe, iar liderii social democrați au creionat o ofertă electorală de-a dreptul liberală, cu reduceri de taxe și impozite. Indiferent dacă oferta psd-istă este sau nu sustenabilă, la prima vedere ea sună bine. Trebuie să recunoaștem că de multe ori electoratul nu face analiza ofertei. Ia de bun ce i se oferă, ce sună mai bine și alege ce crede el că i se potrivește.

Liberalii mai au o problemă. USR ul lui Nicușor Dan, chiar dacă a ajuns o remorcă a liberalilor, are privilegiul faptului că atrage votanții care nu mai vor politicienii din partidele vechi.  Scorul USR prea mic îi defavorizează pe liberali. Scorul prea mare, de asemenea, creează probleme liberalilor. Nu ai cum să limitezi chirurgical procentele lui Nicușor. Toate acestea vor contribui însă major la posibilitatea unei guvernări liberale de la 12 decembrie.

Dacă această campanie va continua la fel de anost, probabil vom avea o prezență mică la vot, lucru care ar putea duce PSD la 40%. În acel moment, este aproape imposibil pentru Iohannis să ofere mandatul liberalilor.

Fără o implicare mai mare a lui Cioloș în campania PNL, fără o dinamizare și crearea unei polarizări între PSD-PNL, fără existența unei campanii la nivel central vom asista pe 11 decembrie la niște alegeri de structuri, în care prezența la vot va fi asigurată mai mult de electoratele captive, de rețelele partidelor. PSD va pleca cu un avantaj al primarilor, al infrastructurii mult mai puternice și cu un electorat mult mai disciplinat. Va putea obține scorul care îl va scoate din cărți pe Cioloș. De ce nu, trebuie să spunem și că Iohannis nu poate risca să ofere mandatul unui om care nu poate obține majoritatea necesară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.