Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL sesizează avocatul poporului!

content-imagePNL cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituționala pe OUG 41/2015.

Ne exprimăm speranța că echitatea și calitatea sistemului de educație nu sunt mai puțin importante pentru Domnul Ciorbea decât Sorin Oprescu. Acolo a avut o reacție promptă. Să vedem când e vorba de educație și Constituție cum va reacționa!

Ordonanța 41 este Ordonanța-mamut prin care au fost comasate nejustificat ordonanțe pe mai multe domenii, modificându-se mai multe legi, inclusiv LEN.

PNL consideră că sunt încălcate următoarele articole:

  • ARTICOLUL 1 din Constituția României - alin (2) ” România este stat de drept...”și alin. (4) ” Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor”;
  • ARTICOLUL 16 alin. (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări - toți angajații din universitar știau de acum mai bine de patru ani că pentru a fi angajați în sistem trebuie să dețină un titlu de doctorat, mai mult decât atât, au fost discriminați tinerii care aveau acest titlu și nu pot candida pe funcțiile ocupate de cei care nu au îndeplinit această condiție prevăzută de LEN 1/2011;
  • ARTICOLUL 115 alin. (4) din Constituţie, prin care Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acesteia - Guvernul a motivat în mod FALS urgența! Nu exista nicio urgență, prevederile LEN 1/2011 erau cunoscute de mai bine de 4 ani.

Din 2011, LEN prevedea la articolul 362 ca în luna februarie 2015 toate cadrele didactice fără doctorat să nu mai poată rămâne în sistem. S-a dat atunci o perioadă de 4 ani pentru toți cei care erau înscriși la doctorat să-și susțină teza, iar pentru cei care nu aveau doctoratul sau doreau să intre în sistem să știe că aceasta este o condiție.

În 2011, în această situație erau în jur de 6000 cadre universitare.

Până la termenul legal de intrare în vigoare - februarie 2015, și-au susținut doctoratul peste 1500 de cadre universitare, 4500 refuzând să respecte legea.

Prin OUG 94/2014 s-a prorogat prima dată termenul de intrare în vigoare. Până la al doilea termen, încă 1000 de cadre didactice universitare și-au susținut doctoratul.

Prin OUG 41/2015, de miercuri, termenul a fost prorogat din nou, cadrele didactice fiind manipulate grosolan, spunându-li-se că au fost salvate de la concediere.

Dacă vrem ca educația să aibă reguli clare, atunci acestea trebuie respectate de la vârf până la ultimul angajat din sistem. Prin această nouă prorogare s-a produs o inechitate față de cei care au ales să respecte legea și o descurajare pentru cei care sunt în afara sistemului și așteaptă șansa să între în sistemul de educație pentru că sunt merituoși.

Solicit Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să întoarcă din drum OUG 41/2015!

 

Solicitarea adresată lui Victor Ciorbea

Stimate domnule Victor Ciorbea,

Avocatul Poporului

Vă solicit să sesizaţi Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea prevederilor OUG 41/2015. Acest act legislativ a comasat, nejustificat, ordonanțe pe mai multe domenii, modificându-se mai multe legi, inclusiv LEN nr. 1/2011.

 

Prin OUG 41/2015 Guvernul a încălcat următoarele articole:

·        ARTICOLUL 1 din Constituția României - alin (2) ” România este stat de drept...”și alin. (4) ” Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor”;

·        ARTICOLUL 16 alin. (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări - toți angajații din universitar știau de acum mai bine de patru ani că pentru a fi angajați în sistem trebuie să dețină un titlu de doctorat, mai mult decât atât, au fost discriminați tinerii care aveau acest titlu și nu pot candida pe funcțiile ocupate de cei care nu au îndeplinit această condiție prevăzută de LEN 1/2011;

·        ARTICOLUL 115 alin. (4) din Constituţie, prin care Guvernul poate adopta Ordonanţe de Urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acesteia - Guvernul a motivat în mod FALS urgența! Nu exista nicio urgență, prevederile LEN 1/2011 erau cunoscute de mai bine de 4 ani.

Prin adoptarea de Ordonanţe de Urgenţă, fără motive de „urgenţă”, Guvernul subminează Statul de Drept şi se substituie, contrar prevederilor Constituţiei, Parlamentului.

România nu trebuie guvernată prin ordonanțe de urgență, care sunt emise după bunul plac al miniștrilor, fără dezbatere publică și fără dezbatere în Parlament.

Faţă de cele de mai sus, vă rugăm domnule Avocat al Poporului să sesizaţi Curtea Constituţională cu neconstituţionalitatea prevederilor mai sus citate, iar în caz contrar suntem nevoiţi să sesizăm Comisia de la Veneţia cu o încălcare flagrantă a Statului de Drept în România.

 

Vicepreședinte PNL

Raluca Turcan

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.