Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, cerere urgentă către Klaus Iohannis

iohannis pnl 2

Senatorul liberal Marius Obreja susţine că decizia instanţei privind retragerea Ordinului "Steaua României" conferit de fostul preşedinte Traian Băsescu lui Laszlo Tokes reprezintă un gest de normalitate. Liberalii vor ca președintele Klaus Iohannis să-i retragă distincția celui care acum e europarlamentar din partea Ungariei.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat legalitatea măsurii de retragere a Ordinului 'Steaua României', în grad de cavaler, conferit de fostul preşedinte Traian Băsescu lui Laszlo Tokes. Apreciez această decizie ca un gest aşteptat de multă vreme şi o reaşezare în drept a acestei onorabile distincţii, destinată exclusiv celor care servesc interesele României", afirmă liberalul, într-un comunicat.

Citește și: Surpriză: Cu ce personaj important s-a iubit senatoarea PNL Doina Tudor, reținută de DNA

El arată că încă din septembrie 2013 i-a cerut fostului preşedinte Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, să "nu se derobeze de răspunderea acordării acestui ordin şi să ia măsurile care se impun".

"Derapajele domnului Tokes, deloc puţine, manifestate chiar în Parlamentul European, ca reprezentant al României, au fost în esenţă proliferări ale unor manifestări radicale, iredentiste. Recursul extrem de insistent şi agresiv la autonomie teritorială, instigarea la revolte şi manifestări de stradă cu 'sprijin de la Budapesta' au reprezentat o sfidare a Constituţiei şi a cetăţenilor români, indiferent de etnie. Din aceste raţiuni, retragerea uneia dintre cele mai importante şi onorante distincţii ale statului român reprezintă un demers firesc şi aşteptat", conchide senatorul PNL.

Citește și: Google face revoluție: Lansează propriul Whatsapp

Laszlo Tokes pierde definitiv distincţia "Steaua României'' în grad de cavaler, primită în anul 2009 de la Traian Băsescu, preşedintele ţării la acea dată, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, joi, recursul europarlamentarului faţă de decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti confirma, în 2014, legalitatea măsurii de retragere a ordinului.

Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional "Steaua României" a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.

Citește și: VIDEO ȘOCANT Șoferul unui tir calcă un om, se dă jos și îl lasă pe o bordură

Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Citește și: VIDEO Ea e profesoara de religie care a câștigat Miss Germania pentru prima dată în istorie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.