Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL Dolj solicită ridicarea în Craiova a unui bust al lui Ionel Brătianu, cu ocazia Centenarului

PNL

PNL Dolj propune Primăriei şi Consiliului Local Craiova realizarea şi amplasarea unui bust al lui Ion I. C. Brătianu, într-o zonă centrală a oraşului, în contextul Centenarului Marii Uniri de la 1918, urmând ca fondurile să fie suportate de la bugetul local. 

"Cinstirea marilor personalităţi ale naţiunii române cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi a eroilor primului Război Mondial este o datorie de onorare, de care comunitatea craioveană trebuie să se achite. În semn de preţuire pentru personalitatea marcantă a lui Ion I. C. Brătianu, un om de stat cu o influenţă pozitivă asupra evoluţiei României înainte şi după actul Marii Uniri, propunem ridicarea unui bust într-un loc public din Craiova. Este un act cu o încărcătură simbolică marcată de împlinirea la 24 noiembrie 2017 a 90 de ani de la decesul marelui om politic liberal, eveniment sărbătorit la nivel naţional", a arătat preşedintele Comisiei de Cultură, culte şi minorităţi din cadrul PNL Dolj, Mihai Firică, într-o conferinţă de presă susţinută duminică, informează agerpres.ro

Conform unui comunicat transmis de PNL Dolj, necesitatea realizării unui monument "rezidă din nevoia de coeziune socială şi solidaritate a tuturor cetăţenilor din fiecare regiune a României" în jurul marilor evenimente şi a figurilor istorice naţionale. 

"Ar fi prima lucrare de acest fel ridicată în Oltenia a acestui lider naţional de anvergură, o decizie prin care municipiul nostru s-ar sincroniza cu alte mari oraşe ale României, care au cinstit memoria marelui om politic liberal", a menţionat sursa citată. 

PNL Dolj a reamintit că Ion I. C. Brătianu a condus în cinci rânduri Consiliul de Miniştri, a fost premierul României în timpul Primului Război Mondial şi a condus delegaţia României la Conferinţa de Pace de la Versailles, a fost în mai multe rânduri ministru al Lucrărilor Publice, al Afacerilor Străine, al Internelor şi Ministerului de Război şi membru de onoare al Academiei Române. 

"Vrem să înlăturăm eticheta nemeritată 'Craiova Roşie' şi să preluăm iniţiativa de a face propuneri pentru dezvoltarea unei comunităţi, care îşi proiectează viitorul pe baza tradiţiei asumate, într-un nou proiect 'Craiova Liberală'. Propunem ca bustul lui Ion I. C. Brătianu să fie dezvelit înainte de 1 decembrie 2018, un eveniment care se va înscrie în sărbătorirea Centenarului", a mai declarat Mihai Firică. 

Pentru edificarea bustului se va iniţia un concurs de lucrări deschis către artiştii plastici, organizat transparent, prin implicare uniunilor de creaţie şi a specialiştilor în domeniu, a menţionat PNL Dolj. Ca amplasament, liberalii propun un loc central din Municipiul Craiova, exemplificând parcul de lângă Casa Băniei, Piaţa Tricolorului, Parcul Romanescu, intersecţia străzilor Kogălniceanu şi Calea Unirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.