Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL: Efectele alegerii lui Bușoi/ ANALIZA

stanford.com
analiza

De azi, PNL are un nou Secretar General, în persoana lui Cristi Bușoi. Alegerea europarlamentarului pe acest post nu a fost una fără probleme, fără confruntări. Dimpotrivă. După ce Dan Motreanu a refuzat funcția, preferând să aștepte terminarea procesului pe care îl are, partidul a sărit în aer. Dacă în cazul lui Motreanu exista un consens și o largă susținere, președinții de filiale semnând chiar un document în acest sens, alegerea lui Bușoi s-a dovedit un proces mult mai complicat.

Ministrul Justiției vorbeşte despre REVOCAREA şefei DNA

Tabăra Orban-Bolojan-Gorghiu  au încercat să fructifice acest moment. Își doreau instalarea lui Iulian Dumitrescu, președintele interimar al organizației Prahova, pe postul de SG. Gruparea constituită în jurul lui Bușoi a reușit să câștige în cele din urmă această bătălie.

Postul de SG este extrem de important , mai ales acum, când ne aflăm înainte cu câteva luni de Convenția Națională, for în care va fi aleasă conducerea viitoare a PNL.

Ce efecte vor fi după numirea lui Bușoi?

În plan intern:

Tabăra din spatele lui Bușoi a luat un avânt important în lupta pentru câștigarea președinției partidului.

Având acum conducerea secretariatului, managementul întregului partid, organizarea Convenției, această tabăra va avea câteva avantaje greu de surmontat, precum întocmirea listelor de delegați sau controlul asupra alegerilor interne din filiale.

Tabăra Orban a pierdut nu numai postul de SG și avantajele care decurg din folosirea acestei pârghii, ci și oportunitatea de imagine care putea să apară din folosirea aceste victorii în plan intern.

În interiorul PNL, Orban este văzut ca veșnicul perdant, omul care nu poate forma o echipă valoroasă, care mizează pe nuclee mici de opoziție din filialele partidului. Iată că și acum pleacă în cursa electorală înternă cu o nouă înfrângere. Militanții partidului știu că Ludovic Orban nu poate coagula niciodată șefii de filiale și de aceea nu poate câștiga bătălii importante.

Gruparea strânsă în jurul lui Bușoi a dat semnalul că este cea mai omogenă și cea mai solidă la acest moment.

Comisia Europeană, AVERTISMENT DUR pentru Guvernul Grindeanu: 'Există un RISC CLAR'

Votul din BPN al fostului PNL(25-2) arată clar existența unei majorități. Pe lângă majoritatea existentă în BPN-ul fostilor liberali, gruparea câștigătoare de azi are și 20 de președinți de filiale. Radiografia taberelor arată așa: vechiul PDL are 20 de președinți, tabăra PNL-Bușoi 20, tabăra Orban- Gorghiu 9. Este important de știut faptul că vechii pdl-iști sunt împărțiți, nu toți doresc să îl susțină pe Predoiu la președinția partidului.

Președinții de filiale sunt extrem de importanți în bătălia internă, deoarece ei decid delegații care participă la congres și îi pot convinge foarte ușor pe aceștia cui să își dea votul.  Desigur, vor fi și alegeri pentru președinții de filiale, dar majoritatea dintre ei vor putea obține un nou mandat.Este practic un proces electoral piramidal, de sus în jos.

De aceea, victoria de azi este extrem de importantă. Am putea spune, fără să ne hazardăm, că dacă nu vor interveni schimbări majore, cele mai mari șanse de a câștiga Convenția le are tabăra care a reușit azi să îl impună pe Bușoi la conducerea Secretariatului General.

În plan extern

Pentru public, bătăliile duse la acest moment în interiorul PNL nu înseamnă mare lucru. Deși este o așteptare ca principalul partid de opoziție să se întărească și să fie un adversar real la adresa PSD, acum este prea devreme ca aceste așteptări să fie îndeplinite. Cu alte cuvinte, PNL va mai beneficia de un soi de circumstanțe atenuante până după Convenția Națională.

Operațiunea Colectarea de documente la USR. Problema finanțării ilegale a detonat BOMBA

Instalarea lui Bușoi la cârma SG nu este una care să mulțumească publicul de dreapta, ba din contră, liberalul este văzut ca unul care nu poate trage partidul,  nu este liderul de forță așteptat. Postul ocupat acum de europarlamentarul liberal înseamnă mai mult organizare internă, management și nu imagine publică. De aceea, putem spune că dacă Bușoi va ști să gestioneze atribuțiile interne, va putea să iasă de sub tirul celor care nu îl apreciază.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.