Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL face un cadou femeilor de Craciun. Doua legi care le vor bucura pe doamne / DOCUMENT

cadou

PNL a initiat doua proiecte legislative, prezentate in cadrul unei dezbateri si care urmeaza sa fie depuse joi. Acestea introduc cote obligatorii de gen in randul candidatilor la alegerile locale si parlamentare. Acestea urmaresc sa mareasca cota de reprezentare a femeilor in Parlament, dar si in administratia locala.

Legea prevede ca listele electorale sa aiba o cota de reprezentare de 30% pentru femei si barbati, care se constituie in conditie obligatorie pentru validarea listelor de candidati de care Biroul Electoral. Cu alte cuvinte, daca listele electorale nu vor contine cel putin 30% femei, sau cel putin 30% barbati in cazul in care femeile sunt majoritare pe lista respectiva, acestea nu vor putea fi inregistrate la Biroul Electoral si nu vor putea intra in alegeri.

"Am coordonat proiectul de lege care are 2 brate - pentru locale si parlamentare, modifica legile pe fond introducand echilibrul de gen in randul candidatilor.

Proiectul propus introduce reprezentari minimale de 30% pentru femei si barbati care se constituie in conditie obligatorie pentru validarea listelor de candidati. Solutia nu reprezinta un act de discriminare. Reprezinta o forma de stimulare a participarii la actul politic. Ceea ce propunem noi azi s-a intamplat deja in multe state europene", a explicat Andreea Paul.

Deputatul PNL Cristina Pocora sustine ca nu se doreste sa se cada dintr-o extrema in alta: "Cum ar fi ca in Parlament sa avem 11% barbati si 89% femei - ar fi o monstruozitate nedemocratica, dar oare e mai putin nedemocratic si incalca principiul egalitatii de gen aceasta situatie pe care o avem astazi cand sunt 11% femei si restul sunt domni?".

Co-presedintele PNL Alina Gorghiu sustine si ea aceasta initiativa si a precizat ca aceasta va intra in dezbaterea Comisiei de Cod Electoral in luna februarie. Ea a facut apel la societatea civila sa faca presiune pentru adoptarea acestei legi, fara a suferi amanari, in speranta ca va fi aplicata chiar la alegerile din 2016.

"Ma bucur sa vad si cativa barbati in sala. Ma asteptam sa fie mult mai multi, cer putin pe restul parlamentarilor va asigur ca o sa ii intreb de sanatate dupa aceasta absenta.

Fara presiunea societatii civile, lucrurile nu se vor schimba. In februarie am promisiunea ca vor incepe dezbaterile pe proiect in Comisia de Cod Electoral.

Am sa propun sa initiem o petitie pentru sustinerea acestui proiect. Un numar mare de semnaturi nu obliga Parlamentul si Guvernul sa legifereze in sensul petitiei, dar un numar mare de semnaturi nu poate fi ignorat", a spus Alina Gorghiu.

O problema ridicata in timpul dezbaterii organizate de PNL a fost modul in care poate fi garantata nu doar candidatura mai multor femei, dar si reusita acestora, astfel incat nu doar pe listele electorale sa fie prezente femei, ci si in Parlament. Nu s-a gasit insa o solutie la aceasta problema din cauza dificultatii definirii in lege a ideii de 'locuri eligibile'.

Ministrul Jusitiei, Raluca Pruna a declarat ca va sustine acest proiect in Guvern:

"Voi susţine acest proiect atunci când punctul de vedere al Guvernului va fi solicitat. Dacă tot există un consens politic în ceea ce priveşte promovare acestei legi, sper ca preşedinţii de partide, care toţi sunt bărbaţi, cu excepţia doamnei Alina Gorghiu, într-adevăr, să promoveze pe locuri eligibile femeile. Ideea nu este să avem pe o listă de 30 de persoane ultimele 5 persoane femei şi am îndeplinit condiţia formală din lege, că au candidat, am respectat condiţiile legii. Cred că dincolo de această condiţie formală, pe care şi alte societăţi au legiferat-o, trebuie să existe ceva mai mult, să avem o voinţă autentică de a promova femeile pentru că sunt femei, pentru că au o pregătire egală, (...) de cele mai multe ori fac o muncă şi există statistici care este calitativ mai bună decât a bărbaţilor care fac aceeaşi muncă şi, în general, bărbaţii sunt plătiţi mai bine de 1,63 de ori decât colegele lor, media în Europa", a spus Raluca Prună.

Iata proiectele de lege:

Cote de gen pentru parlamentare

Cote de gen pentru locale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.