Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL și PMP au votat ÎMPOTRIVA prelungirii activității Comisiei de anchetă privind alegerile 2009

Inquam Photos / Octav Ganea
Parlament

Prelungirea activităţii Comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 a stârnit dezbateri prelungite în plenul reunit al Parlamentului, reprezentanţii PNL şi PMP declarându-se împotrivă, informează agerpres.ro

Liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan a declarat în cadrul dezbaterilor că această comisie de anchetă este 'o fumigenă' pentru a distrage atenţia opiniei publice de la lucruri importante. 

"PNL nu susţine prelungirea termenului de funcţionare a acestei pseudo comisii de anchetă. Parchetul General a clasat acest dosar, alegerile au fost încheiate, au produs efect, au fost validate de Curtea Constituţională. Am spus de la bun început că această comisie de anchetă nu are niciun fel de necesitate şi este doar o fumigenă pentru a mai distrage atenţia opiniei publice de la lucruri importante. Mă uit la colegii care în momentul de faţă au majoritatea parlamentară. România a trecut în ultimele două săptămâni printr-o criză total nejustificată. Un guvern PSD a fost dat jos de o majoritate PSD, au avut loc nişte răfuieli politice prin instituţii ale statului. Această comisie de anchetă continuă această logică politică prin care prin instituţia Parlamentului practic se urmăresc diverse răfuieli politice fără niciun rezultat", a spus Turcan. 

Deputatul UDMR Marton Arpad a menţionat la rândul său că activitatea Parlamentului şi cea a Ministerului Public reprezintă două lucruri distincte. 

"Nu am venit aici ca să susţin sau combat această hotărâre, propunerea de a avea un alt termen de lucru. Activitatea Parlamentului României, conform deciziei Curţii Constituţionale, nu poate fi legată de niciun fel de acţiune a Ministerului Public, deci nici oprită şi nici dacă Ministerul Public a clasat o problemă nu trebuie atunci oprită când ea clasează. Urmărirea penală este o treabă independentă, paralelă cu activitatea parlamentară, iar activitatea parlamentară nu se supune unor astfel de acţiuni din justiţie. Sunt două lucruri distincte, două puteri distincte, fiecare are rolul ei", a arătat Marton Arpad. 

Liderul senatorilor PSD Mihai Fifor a declarat că Raluca Turcan a ţinut o pledoarie împotriva democraţiei unui stat. 

"Îi amintesc doamnei Turcan că activitatea unei comisii parlamentare de anchetă este un lucru perfect legal, un lucru pe care îl întâlnim în Regulamentele Camerei şi Senatului, un lucru ce nu face altceva decât să vină şi să facă lumină într-o anume speţă. Regret că cei doi colegi pe care îi aveţi în această comisie au uitat să vă informeze ce se discută la comisie, poate în felul acesta aţi fi aflat că la această comisie se depun mărturii extrem de interesante şi extrem de importante pentru a face lumină într-un caz, zic eu, interesant cel puţin din istoria recentă a României. Legătura pe care o faceţi cu ancheta penală este falsă. De la început această comisie a avut cu totul alte obiective. Înţeleg încrâncenarea cu care vă opuneţi ca această comisie să şi desfăşoare în continuare lucrările. Mă întreb dacă e ceva de ascuns. E ceva ce deranjează în aşa fel încât această comisie să nu îşi poată continua activitatea?", a spus Fifor. 

Deputatul PMP Robert Turcescu a spus că parlamentarii partidului său nu susţin prelungirea activităţii comisiei. 

"Nu despre adevăr vorbim atunci când participăm la aceste şedinţe. De multe ori şedinţele acestei comisii de anchetă sunt încărcate de penibil. (...) Am văzut întrebări despre chestiuni pe care le poate afla toată lumea numai dacă face o căutare pe Google, prin urmare grupul parlamentar al PMP nu va vota pentru prelungirea termenului de funcţionare pentru această comisie, pentru că am ascultat SF-urile domnului Cătălin Voicu, am aflat cum arată mobila din sufrageria domnului Oprea, nu am aflat însă nimic în plus despre ce s-a întâmplat în 2009, mai ales că rezultatul a fost foarte clar: Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale din 2009 şi asta ştim că v-a enervat pe foarte mulţi dintre dumneavoastră", a precizat Turcescu. 

Plenul Parlamentului a decis, miercuri, cu 207 voturi pentru, 101 împotrivă şi 12 abţineri, ca şedinţele Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 să se desfăşoare în perioada 1 iulie - 1 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.