Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL iese la atac privind modificarile la Codul Penal: Este o noua marte neagra!

ludovic orban

Liderul deputatilor PNL Ludovic Orban a criticat dur propunerea unor deputati PSD de a modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala. Acesta sustine ca, de exemplu, niciun procuror nu va mai cere arestarea preventiva si niciun judecator nu o va mai dispune pentru ca risca pedepse cu inchisoarea. Orban a clasificat proiectul ca o noua marte neagra.

"Este o nouă tentativă a unor parlamentari PSD de a modifica Codul de procedură penală şi Codul penal şi această nouă tentativă conţine nişte prevederi care arată că de fapt colegii domnului Ponta vor să înceteze lupta anticorupţie în România, vor să intimideze magistraţii, procurorii şi ofiţerii de poliţie judiciară prin nişte prevederi care după părerea mea sunt extrem de grave. Nu putem accepta o astfel de modificare a legii.

Măsurile preventive nu se pot dicata decât atunci când există dincolo de orice îndoială convingerea că sunt probe care să arate că s-a săvârşit o infracţiune. Păi atunci de ce mai e necesară măsura de reţinere? De asemenea, reţinerea sau arestarea sau aplicarea unei măsuri preventive ştiind că nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că această persoană a săvârşit o infracţiune se pedepseşte cu închisoare, adică procurorul care dispune reţinerea sau solictarea de arestare preventivă, judecătorul care ia decizia respecitvă dacă nu există probe concrete din care să rezulte dincolo de orice îndoială că acesta a săvârşit o infracţiune - se pedepseşre cu închisoarea de la 3 luni la trei ani.

Vă spun că nimeni nu va mai putea fi reţinut, nu va mai putea fi arestat preventiv pentru că, niciun procuror dacă se adoptă o astfel de lege nu va mai iniţia un astfel de demers", a spus Ludovic Orban.

Citeste si: DNA desfiinţează propunerea PSD de modificare a Codului Penal

Justitia e pe val? Nu-i nimic, PSD schimba Codul Penal

El a clasificat initativa PNL drept o nou marte neagra si sustine ca Ponta, in calitate de fost procuror ar trebui sa le ceara colegilor sai sa isi retraga propunerea, altfel ar fi o dovada ca ii sustine.

"Ştiţi părerea mea, arestul preventiv este o masură extremă care trebuie folosită numai în acele cazuri care sunt prevăzute de lege, că este un pericol social, dacă încearcă să distrigă probe dacă încearcă să fugă, dar aici practice nu se mai poate dispune şi niciun procuror şi niciun judecător nu va mai îndrăzni să decidă un astfel de lucru.

Se ajunge într-o extremă complet neacceptabilă iar parlamentarii PSD, iniţiatorii care sunt convins că nu o fac de capul lor ci o fac răspunzând unei voinţe cvasiunanime în PSD nu fac altceva decât să stopeze lupta anticorupţie. Este o nouă marţe neagră o nouă lege a amnistiei şi graţierii pe care noi nu o putem susţine.

Vezi şi: Critici dure din PSD, pentru parlamentarii care vor să schimbe Codul Penal

Vezi şi: Măsuri în PSD după inițiativele de modificare a Codului Penal

Modul în care se iniţiază acest proiect de lege fără o dezbatere publică fără implicarea mai multor factori, noi orice fel de iniţiativă legislativă o punem mai întâi în dezbatere, iar pe o temă atât de sensibilă cum ar fi justiţia şi lupta împotriva corupţiei să vii cu un astfel de proeict de lege aprope te trasformă în favorizator al infractorului în complice al celor care sunt cercetaţi sau urmează a fi cercetaţi pentru săvârşirea de fapte de corupţie. Ponta dacă îşi mai aduce aminte de faptul că a fost procurer la viaţa lui trebuie să îi dea afară pe aceşti colegi din PSD care au iniţiat un astfel de proiect de lege sau să îi cheme la partid să solicte retragerea acestui proiect de lege. Dacă nu va face lucrul ăsta înseamnă că şi Victor Ponta şeful PSD susţine de fapt tacit acest proiect de lege aşa cum susţine şi proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari şi aşa mai departe", a spus Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.